Een wonderlijk instrument bij ’s Heeren Loo in Apeldoorn

Een wonderlijk instrument bij ’s Heeren Loo in Apeldoorn

Oerwoudgeluiden worden opgevolgd door klassieke muziek en dan weer het Wilhelmus. Esin en Leni toveren muziek, tonen en geluiden uit de CRDL, interactief zorginstrument dat aanraking tussen mensen vertaalt in geluid. Voor Leni, die een verstandelijke beperking heeft, is dit een geweldige vorm van contact met haar begeleider Esin.

Vandaag ontvingen drie dagbestedingslocaties van ’s Heeren Loo in Apeldoorn elk een CRDL (cradle). Een groot, glad, houten instrument in de vorm van een ei. De CRDL vertaalt aanraking in geluid met slimme software. Daarvan geven Esin en Leni vandaag een demonstratie: ze leggen beiden een hand op de CRDL. Als ze elkaar vervolgens aanraken met hun andere hand, reageert het instrument door daar tonen of geluiden van te maken. Het effect is enorm. Er volgt beweging, gelach en reactie naar elkaar. Voor mensen die moeite hebben met communiceren of sociale interactie is dit een prachtige vorm van contact. 

Blij met sponsors

’s Heeren Loo beschikt nu over drie CRDL’s en zet deze in op locaties in Apeldoorn. De CRDL’s zijn aangeschaft met behulp van giften van Amantia Stichting, RDO Balije van Utrecht en Fonds Nuts Ohra Klein Geluk. 

‘Waar zit mijn neus?’

Een collega van Esin vertelt wat het instrument doet in de praktijk bij ’s Heeren Loo: “Eén van onze cliënten op de dagbesteding houdt van het spelletje ‘waar zit mijn neus?’ Dat hebben we haar kunnen leren. Ik stelde die vraag toen we de CRDL tussen ons in hadden staan. Ze kneep in mijn neus en er volgde geluid. Daarop moest ze hard lachen. Geweldig dat we zo met haar kunnen communiceren.”

Alles draait om interactie

De CRDL combineert speelse, organische vormgeving met slimme software. De elektronica is verborgen in de houten behuizing, zodat de technologie achter het product onzichtbaar blijft. Geen knoppen, snoeren, lampjes of stekkers. De nadruk ligt op interactie (bron: www.crdlt.com). 

Meer weten over de CRDL? Stuur een mail naar innovatie.apeldoorn@sheerenloo.nl

Fotobijschrift: Esin en Leni spelen het Wilhelmus met de CRDL door aanraking.

Gerelateerde items

Terug naar boven