Eerste editie collegetour Next Level Dokter: arts buiten het ziekenhuis

Meike Blezer is arts-VG bij 's Heeren Loo. Voor de stap naar dit mooie vak nam zij rustig de tijd en dat gunt zij ook andere (bijna) basisartsen. In de eerste editie van de collegetour van Next Level Dokter* op 27 mei van 19.00-20.15 uur deelt zij daarom haar ervaringen. Deze tour is speciaal voor studenten geneeskunde en basisartsen die benieuwd zijn naar het werk van artsen buiten het ziekenhuis, midden in de samenleving.

Meike had een opleidingsplek bij 's Heeren Loo, kreeg twee weken geleden haar diploma en stroomde meteen door naar een baan als arts-VG bij het woonzorgpark in Noordwijk en bij orthopedagogisch behandelcentrum Auriga in Dordrecht. Meike: “Tijdens mijn studie vond ik alles interessant. Ik wachtte eigenlijk op een soort ‘aha-moment’ waarop ik zeker wist welk specialisme het beste bij me past. Maar ik bedacht me ook dat ‘interessant’ niet hetzelfde is als ‘passend’. Tijdens het coschap huisartsengeneeskunde ontdekte ik dat ik daar een andere dokter was dan in het ziekenhuis. Dat kwam door de andere context. Dit maakte dat ik ook ging nadenken over werken buiten het ziekenhuis. Eenmaal basisarts werkte ik 4 jaar als ANIOS in allerlei sectoren: (kinder)psychiatrie, ouderenzorg (dementie en revalidatie) en de gehandicaptenzorg. Bij de laatste viel ik echt voor de doelgroep.”

Totaalplaatje 

Meike ontdekte dat het grote geheel voor haar belangrijk is en dat zij meer een specialistische dokter is. “Het totaalplaatje en het uitpluizen vind ik heel leuk. Dat uitpluizen doe ik samen met andere disciplines. En dat is zó leerzaam! Ik vind het ook belangrijk om een cliënt te leren kennen en langere tijd te volgen. Ik houd van de humor van de cliëntgroep en van het spelenderwijs begeleiden en behandelen. Het mooie van mensen met een verstandelijke beperking is dat zij het vaak zo luchtig maken. Hun innemendheid geeft mij enorm veel werkplezier. Ook als ik het niet goed doe, zijn de cliënten open en eerlijk. Ze zeggen gewoon waar het op staat.”

Advies voor basisartsen en studenten 

Achteraf realiseert Meike zich dat de 4 jaar durende ontdekkingsreis heel waardevol was. “Ik had het nodig om een keuze te maken, maar alles wat ik toen leerde pas ik in mijn huidige werk nog steeds toe. Het vak is zó breed: van gedrag, tot hoe iemand in zijn vel zit, tot seksualiteit, anticonceptie, palliatieve zorg, zo gezond mogelijk oud worden en nog heel veel meer.” Andere basisartsen en studenten geneeskunde, gunt Meike ook deze ervaring. “Pak de ruimte om dingen uit te proberen. Je verkeert nu in de unieke positie om dat te doen: neem een kijkje in verschillende keukens en pak je tijd voor een definitieve keuze. Vertrouw op het proces; beter goed onderbouwd dan supersnel!”

Collegetour 27 mei 

Ben je student geneeskunde of basisarts? En wil je inspiratie opdoen? Kijk en luister dan mee tijdens de collegetour. De eerste editie is 27 mei van 19.00-20.15 uur (live of online). Meike vertelt over het werk en de opleiding van de arts-VG. Daarnaast komen een forensisch arts in opleiding en een jeugdarts in opleiding aan het woord. Schrijf je nu in via deze link.

* Next level dokter is een initiatief van SBOH om je te helpen tijdens je ontdekkingsreis naar artsenberoepen midden in de samenleving.