Eerste onderzoeksresultaten en training intensieve traumabehandeling bij LVB

Anne Versluis, gedragswetenschapper bij ’s Heeren Loo, onderzoekt het effect van intensieve traumabehandeling bij mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB), PTSS en ernstige gedragsproblemen.

Behandelaars zagen beren op de weg om deze cliëntengroep intensieve traumatherapie te geven. Maar Anne zag de uitdaging. Vanuit de Radboud Universiteit en Academische Werkplaats Viveon startte zij in 2020 haar onderzoek. Er kwam een plan voor intensieve therapie. En 12 cliënten met een LVB, PTSS en gedragsproblemen kregen 2 weken intensieve behandeling met verschillende therapeuten. Anne onderzoekt het effect ervan op PTSS, de PTSS-symptomen en de gedragsproblemen.

Eerste onderzoeksresultaten

Tijdens het EMDR-congres van 12 april 2024 heeft Anne de opzet van de therapie, ervaringen van cliënten en therapeuten, en de eerste voorzichtige onderzoeksresultaten gedeeld. Van de 12 cliënten hebben 11 cliënten de therapie succesvol afgerond. En direct na de therapie waren 10 cliënten vrij van PTSS.

Anne: “De resultaten zijn veelbelovend, maar nog niet definitief. Daarvoor zijn meer analyses nodig en daar zijn we nu mee bezig. Het is mooi om te zien dat we bij deze kwetsbare doelgroep iets kunnen bereiken met intensieve traumabehandeling. Daarnaast ben ik positief verrast dat de therapeuten aangeven dat ze veel van elkaar leren en een volgende ronde graag weer mee willen doen. Als je dit samen aangaat, is er een groot leereffect.” In het filmpje hoor je de ervaringen van cliënten, een therapeut en Anne.

Training intensieve traumabehandeling voor gedragswetenschappers

Anne krijgt veel vragen over het opzetten van intensieve traumabehandeling bij mensen met een LVB. Daarom geeft zij hierover op 16 oktober 2024 een training aan gedragswetenschappers en traumatherapeuten. Zij deelt er de behandelopzet en kennis en ervaring met intensieve traumabehandeling. Wil jij deelnemen? Meld je dan meteen aan via deze eventpagina. Hoe meer cliënten met een LVB kunnen profiteren van traumatherapie, hoe beter! 

Accreditatie wordt aangevraagd bij: Nederlandse vereniging voor Orthopedagogen (NVO) en Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) en de Vereniging EMDR Nederland (VEN).

Gerelateerd nieuws