Emotiespel opent deuren naar emotionele communicatie

Onlangs introduceerde de Academie voor Zelfstandigheid in Leiden een zelf ontwikkeld bordspel dat de weg vrijmaakt voor emotionele communicatie. Het spel is ontworpen om cliënten te helpen hun emoties te verkennen en te bespreken. Cliënten kunnen deze training krijgen van de trainers van de academie voor Zelfstandigheid.

Prachtige gesprekken en herkenning

 Met zes kleurrijke pionnen en kaarten met intrigerende vragen zoals 'Waar moet jij hard om lachen?' en 'Heb je weleens nachtmerries?', stimuleert het spel openhartige antwoorden. Deelnemers worden aangemoedigd om hun gevoelens te delen, wat leidt tot prachtige gesprekken en herkenning, zowel bij deelnemers als bij de trainer zelf. Belangrijk is dat het spel niet draait om winnen of verliezen, maar om het delen en begrijpen van emoties.

'Ik zie deelnemers groeien'

Coach en coach Ellen van der Ploeg benadrukt: "Dit spel spreekt mensen aan van wie de emoties vaak onbewust onderdrukt worden. Ik zie deelnemers groeien door deze openhartige gesprekken. Wat dit spel uniek maakt, is de emotionele impact; het kan diepgaande emoties oproepen. In zulke gevallen zorgen we ervoor dat deelnemers achteraf extra ondersteuning ontvangen via een begeleider of de gedragswetenschapper."

Nieuwe kanten ontdekken

Het spel is zowel geschikt voor deelnemers met een hoger als een lager cognitief niveau. Ellen legt uit: "Het spel kan op verschillende dieptes worden gespeeld, afhankelijk van het niveau van de deelnemers. Wat dit spel onderscheidt, is de kracht om trauma's te onthullen en te helpen verwerken, waardoor deelnemers nieuwe kanten van zichzelf ontdekken."

Niet alleen vermaak

Zo is dit spel niet alleen een vorm van vermaak, maar ook een mooi instrument voor persoonlijke groei en begrip. Ellen en haar collega's hopen dat het spel vaak ingezet zal gaan worden onder begeleiding van één van de trainers van de Academie voor Zelfstandigheid, zodat het deelnemers verder kan helpen emoties onder woorden te brengen en te verwerken.

Gerelateerde items