“Er simpelweg voor cliënten kunnen zijn geeft mij de meeste voldoening”

Lotte is persoonlijk begeleider bij Noorderhaven - 's Heeren Loo in Juliandorp. Zij volgde de opleiding maatschappelijke zorg en maakte als stagiaire kennis met de gehandicaptenzorg.

Stage lopen in de gehandicaptenzorg

“Toen ik hoorde dat ik stage zou gaan lopen in de gehandicaptenzorg moest ik wel even slikken. Ik dacht dat het niets voor mij zou zijn. Maar tijdens de stage kwam ik er al snel achter dat ik het hartstikke leuk vind. Dat verbaasde mij eigenlijk wel! Inmiddels ben ik nu persoonlijk begeleider van vier cliënten. Voor deze cliënten regel ik van alles. Hiervoor moet ik veel afstemmen met collega’s. Dat was aan het begin best wel eens spannend, omdat sommige collega’s een stuk ouder zijn dan ik.

Grenzen aangeven

Ik was erg jong toen ik hier begon. Tijdens dit werk leer je in sneltreinvaart veel over jezelf. Je moet voor jezelf opkomen en je grenzen aangeven. Ik ben wel echt volwassener geworden in die tijd en dat moet je ook worden in dit werk. Wat mij erg aanspreekt aan de doelgroep waar ik mee werk, is dat ze best zelfstandig zijn. We kunnen veel met de cliënten ondernemen. Een stukje fietsen, lekker wandelen over het terrein; even lekker er samen op uit. Na het ontbijt gaan ze allemaal naar de dagbesteding. Eind van de middag komen ze dan weer thuis en dan zijn wij er ook. Op woensdag is het hun vrije dag, dan zijn ze lekker thuis en is er ruimte voor uitstapjes.

Iedereen is anders

Veel mensen denken dat het spannend is om met mensen met een verstandelijke beperking te werken. Dat is niet zo. Het is hartstikke leuk. Geen cliënt is hetzelfde, iedereen is anders. Ze hebben allemaal verschillende kanten en zijn vaak leuk en grappig, maar het gebeurt ook wel eens dat een cliënt ontploft en ineens erg boos wordt.

Voldoening halen uit anderen helpen

Ik ben gelukkig een rustig persoon en schiet niet zo snel in de stress. In het begin moet je wennen en ben je aan het zoeken hoe je hiermee om moet gaan, nu weet ik het. Het beste is vaak om ze even te laten gaan en dan wanneer ze gekalmeerd zijn met ze te praten. Vaak krijgen we dan wel naar boven wat er aan de hand is. Je weet op een gegeven moment voor elke cliënt wel wat werkt en wat niet. Dat is aan het begin wel even zoeken.”

Ik haal de meeste voldoening uit anderen helpen. Ik help de cliënten bijvoorbeeld bij de dingen waar ze zelf moeite mee hebben in hun dagelijks leven. Ik vind het heerlijk om hen te laten lachen, dat vind ik heel belangrijk. Het meeste plezier krijg ik simpelweg door er voor hen te kunnen zijn. Dat ze weten dat ze me alles kunnen vragen en ik ze help."

Wil je net als Lotte aan de slag in de gehandicaptenzorg?

Bij ’s Heeren Loo zit je goed. Want we hebben locaties door heel Nederland. Grote kans dus dat je aan de slag kunt bij jou in de buurt!

Lees meer