"Er was geen lucht meer over om te roken”

“Ik had letterlijk geen lucht meer over om te roken. Een week voor ik in het ziekenhuis belandde kreeg ik tijdens een werksessie de vraag wat ik nooit zou willen opgeven in mijn leven. Mijn antwoord was roken.” Jurriën werkt al 38 jaar bij 's Heeren Loo en begon ooit als leerling Z verpleegkundige in Apeldoorn. Sinds kort is hij beleidsmedewerker en is hij o.a. verantwoordelijk voor het rookbeleid in de regio. Voor de maand #Stoptober heeft hij verschillende acties uitgezet. En deelt hij zijn eigen verhaal. Na 44 jaar roken stopte hij definitief vanwege gezondheidsproblemen.

“Ik had al een keer of acht een poging gedaan en was eigenlijk helemaal niet meer van plan om te stoppen. Maar in 2016 kreeg ik een bacterie in mijn longen en was ik er slecht aan toe. Eén long deed niets meer, er was letterlijk geen lucht meer over om te roken.
Op mijn elfde begon ik al met roken en dat heb ik gedaan tot mijn 55e. Het lukte me om een keer twee maanden te stoppen, maar ik was zo ontzettend chagrijnig dat mijn vrouw me bijna smeekte om weer te beginnen. Terwijl ze natuurlijk het liefst wilde dat ik niet rookte. In 2016, toen ik ziek werd, ben ik geen moment chagrijnig geweest. Ik had geen keuze meer en besefte toen hoe belangrijk gezondheid is.

App: Quit smoking buddy

Om te stoppen met roken gebruikte ik de app ‘quit smoking buddy’. En ik kijk hier nog steeds met enige regelmaat op. Ik heb al 5 jaar, 1 maand en 27 dagen niet gerookt, in totaal al 28.243 sigaretten niet gerookt en al minstens 5200 euro bespaard. Daar word ik heel blij van.
Ik heb mijn voorraad, die ik altijd in een lade bewaarde, pas na drie jaar weggegooid. Het kostte me geen moeite om ervan af te blijven. Mijn Zippo aanstekers heb ik nog bewaard. Het heeft me wel twee jaar gekost om het mentaal los te laten. Het was zo’n automatisme met alles wat ik deed.

Nadat ik gestopt ben met roken, ben ik meer gaan bewegen en in het begin at ik meer. Zoals veel mensen doen. Maar toen vlogen de kilo’s er natuurlijk al snel aan. Ik ben me gaan verdiepen in een Paleo dieet, het vermijden van koolhydraten en suikers, en mede daardoor heb ik een passie voor koken ontwikkeld. Ik bedenk wat we eten, ik doe de boodschappen en ik kook. Daar is mijn vrouw erg blij mee. En dat was waarschijnlijk niet gebeurd als ik niet gestopt was met roken.

Roken op het werk

Op het werk ben ik o.a. verantwoordelijk voor het rookbeleid in onze regio. Daar kreeg ik in het begin nog wel wat opmerkingen over. Vanuit mijn functie probeer ik nu ik gestopt ben, andere collega’s en cliënten te motiveren om ook te stoppen met roken. Ik heb nu bijvoorbeeld wat acties uitgezet voor Stoptober. En ik deel mijn verhaal met collega’s en cliënten als het ter sprake komt. Zo hoop ik mensen toch wat meer bewust te maken van wat het met je lichaam doet. Tijdens mijn studie verpleegkunde ging ik naar het pathologisch museum bij het Radboud in Nijmegen. Daar kregen we allerlei vreselijk aangetaste longen te zien op sterk water. Daarna liepen we naar buiten en staken weer gewoon een sigaret op. Daar kan ik me nu niets meer bij voorstellen.

In 2030 moeten alle zorginstellingen rookvrij zijn. Dat vind ik een goed initiatief, maar ik ben wel zoekende hoe we dit moeten realiseren. Stel dat alle rokende personeelsleden elders gaan werken? En hoe doe je dat met rokende cliënten? Maar ik kan me wel voorstellen dat het een motivator is om te stoppen. Maar naar mijn idee werkt een externe motivator meestal niet. Het moet uiteindelijk echt vanuit jezelf komen.

Bezint eer gij begint

Wat ik andere rokers zou willen meegeven is: bezint eer gij begint. Maar daar is het vaak al te laat voor. Ik zou willen meegeven dat je jezelf zoveel fitter voelt, je conditie gaat met sprongen vooruit. Ik had altijd een vieze smaak in mijn mond en ik ruik nu ook weer veel beter. Dit besef je allemaal achteraf. Maar het heeft alleen maar voordelen om te stoppen met roken. En je hoeft niet meer buiten in de regen te staan.”