Ernst Klunder over complexe gehandicaptenzorg: We raken aan een grens

“De zorg voor cliënten met een VG7-profiel loopt tegen een grens aan”. Ernst Klunder, de nieuwe bestuursvoorzitter van ’s Heeren Loo, vertelt in Zorgvisie dat de organisatie zo’n 25 miljoen per jaar verliest op de zorg voor cliënten. “Tussen nu en twee maanden zal de organisatie moeten bepalen of het nog haalbaar is.” Hij benadrukt dat dit de enige manier is om de zorg te blijven garanderen voor mensen die juist het meest kwetsbaar zijn.

Het VG7-profiel is bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking die behoefte hebben aan zeer intensieve begeleiding, behandeling en verzorging. Eerder kon ’s Heeren Loo deze zorg financieren met het geld dat overbleef van de vastgoedexploitatie Ernst Klunder: “We hebben in 2022 gezien dat dat eigenlijk niet meer voldoende is. Alles dat we met het vastgoed overhouden, verdwijnt in de noodlijdende zorgexploitatie.”

“We raken aan een grens. Dat is niet een grens die we makkelijk durven stellen, maar we kunnen even niet anders”, benadrukt Ernst Klunder. “Onze missie is juist dat wij er voor de mensen met een zeer intensieve zorgvraag willen zijn. Daar zijn we ook goed in. Maar de grens is bereikt en dat geldt eigenlijk ook voor onze andere collega’s in Nederland.”Lees het hele interview met Ernst Klunder in Zorgvisie. 

Lees het hele interview (premium) via Zorgvisie. Om een premium artikel te lezen heb je een account nodig bij Zorgvisie.

Gerelateerde items