Namens de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) neemt ’s Heeren Loo-bestuurder Ernst Klunder sinds kort deel aan de landelijke regiegroep Green Deal Duurzame Zorg 3.0. Hierin zijn afspraken vastgelegd over het verduurzamen van de zorg. De Green Deal is een samenwerkingsverband tussen Nederlandse zorgorganisaties en het Ministerie van VWS.
Ernst Klunder: “Binnen ’s Heeren Loo staat duurzaamheid al lange tijd hoog op de agenda. We hebben mooie stappen gezet en vinden het belangrijk om als grote organisatie onze opgedane kennis en kunde te delen. Bij VGN ben ik portefeuillehouder Duurzaamheid en heb ik me ingespannen om een bestuurlijk netwerk op te richten. Recent kwamen we met zo’n tien andere instellingen bij elkaar om te bespreken hoe we met elkaar kunnen optrekken en zorgen dat er een beweging op gang komt binnen de gehandicaptenzorg. Een groot deel van de ruim 180 VGN-leden heeft nog een inhaalslag te maken op het gebied van verduurzaming. We hebben ons met elkaar gecommitteerd aan de Green Deal en hebben de verplichting om op dat terrein stappen te maken. Niet alleen binnen de gehandicaptenzorg, maar als gehele zorgsector.
VGN is onderdeel van de landelijke regiegroep waarin alle zorgbranches vertegenwoordigd zijn. Het doel van de regiegroep is om de verschillende branches te verbinden, zodat we van elkaar kunnen leren, inzicht krijgen in waar we staan en ambities bepalen. Logischerwijs heeft iedere branche zijn eigen accenten en thema’s. We weten vaak wat er in onze eigen branche speelt, maar zijn minder op de hoogte van andere branches. Daar ligt een uitdaging.
Vanuit de regiegroep wordt momenteel nagedacht over monitoring van de voortgang. Want als je niet weet waar je staat, is het heel lastig om te bepalen of je het goed doet. Een thema als reductie van de CO2-uitstoot is concreet en dus makkelijk meetbaar te maken. Maar voor andere thema’s ligt dat wat complexer.
De Green Deal loopt in 2026 af, maar daarna zijn we zeker nog niet klaar. Hoe we verder gaan, met bijvoorbeeld een 3.1 of 4.0 versie, is ook een vraagstuk dat bij de regiegroep op tafel komt. Daarbij zijn de subsidies kleiner geworden, ook voor duurzaamheid. Het nieuwe kabinet heeft er minder aandacht voor. Dat geeft druk op ontwikkeling maar is tegelijkertijd ook geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten.
Het zou heel mooi zijn als we met alle branches, zorgkantoren, verzekeraars en VWS een ambitieuze routekaart kunnen samenstellen waarmee we aan de slag gaan. Per branche zullen er nuances zijn, maar we hebben dan wel gemeenschappelijke taal en thema’s. Dan kunnen we elkaar ook beter helpen en blijven investeren in een duurzame toekomst. Al met al is het een prachtig onderwerp om mee bezig te zijn. Er gebeuren een hoop mooie dingen. Daar krijg ik energie van.”