Even fijn tot rust komen

Op één van onze woningen staat sinds kort  een bijzondere stoel: een 4-senses akoestische stoel. Deze stoel maakt het mogelijk je af te sluiten voor prikkels uit de omgeving. De stoel werd geschonken door GMB uit Opheusden.

Eigen veilige omgeving

"De stoel is een uitkomst voor onze bewoners", aldus persoonlijk begeleider Twan. "Er wonen hier jonge mannen met een licht verstandelijke beperking. Doordat ze niet goed hebben leren omgaan met stressvolle situaties, uit dit zich soms in moeilijk verstaanbaar gedrag. En dat kan in een drukke woonkamer tot flinke escalaties leiden. In de stoel kunnen zij in een eigen veilige omgeving tot rust komen. Door de vormgeving van de stoel krijgen ze minder mee van alle geluiden om hen heen. Dat geeft hen de mogelijkheid in de woonkamer aanwezig te zijn, zonder overprikkeld te raken. Ook wanneer ze stress ervaren. En daardoor hoeven zij zich niet af te zonderen op hun kamer.”

Direct succes

Collega begeleider Angelique vertelt dat de stoel al vanaf de eerste dag een groot verschil heeft gebracht: “We hebben een bewoner die eigenlijk altijd alleen op zijn eigen kamer zat. Nu gaat hij vanuit zichzelf in de stoel zitten en is hierdoor meer betrokken bij de groep. Hij kiest hier zelf zijn momenten in. Dat was voor ons al het grootste succes. Want zelfs als hij hoog in zijn energie zit, weet hij nu zijn rust te vinden. Soms heeft hij de stoel naar het raam toegedraaid en hebben we niet eens in de gaten dat hij hier al een halfuur zit!”

Technische snufjes

Naast dat je je even lekker kunt afsluiten, zijn ook de technische snufjes erg interessant voor de jongeren. Door het 8D geluid lijkt het net of de (rustgevende) muziek boven je hoofd beweegt. Ook bevat de stoel lampen waarvan je de kleur met een afstandsbediening naar wens kan aanpassen. Bovendien kunnen de jongeren hun tablet aan de stoel koppelen en daardoor naar hun favoriete video`s kijken. “Het is een stoel voor iedereen, alle bewoners hebben er plezier van”, benadrukken Twan en Angelique. “We zijn GMB dan ook erg dankbaar.”

GMB

GMB is een familiebedrijf dat is gespecialiseerd in duurzame oplossingen op het gebied van waterkwaliteit, waterveiligheid, bio-energie en industriële bouw en infra. Samenwerking en betrokkenheid zijn belangrijke waarden bij GMB. Het bedrijf helpt anderen graag, zonder daar iets voor terug te verwachten. En heeft daarom het Fonds Maatschappelijke Ondersteuning opgericht, dat een financiële bijdrage levert aan sociale projecten.