De eerste 100 dagen als directeur woonzorgpark Willem van den Bergh

Fleur Drexhage begon haar carrière bij ’s Heeren Loo ruim 20 jaar geleden in deze regio. Als oude bekende heeft zij nog veel herinneringen aan haar werk in op het zorgpark en de buitenlocaties.

Fleur vertelt: “De periode dat ik op andere locaties binnen ’s Heeren Loo heb gewerkt, heeft deze regio niet stilgestaan. Toen ik in september terugkwam, om aan de slag te gaan als regiodirecteur, viel het me op dat er veel ontwikkeld is, qua zorg, qua visie. En kijk eens naar alle nieuwbouw en verbouwplannen. We gaan mee met de tijd. Maar net zo blij was ik, om te zien dat er ook heel veel nog exact hetzelfde is als jaren terug. De saamhorigheid, de betrokkenheid. Dat mensen echt voor zaken willen gaan. Het samen willen doen. Dat valt me op en dat is mooi! En dat ik nog heel veel mensen ken, ook dat is leuk om te zien.

Mooie dingen creëer je samen

Ik zie mijn rol als directeur van het woonzorgpark voornamelijk ondersteunend. Waar nodig zet ik de lijnen uit. Ik ben benaderbaar en beschikbaar voor vragen die er zijn. Een luisterend oor, dat bied ik graag. Samen met Greet Houtekamer, directeur van de regio Zuid-Holland Noord, en Sabine van der Meij, manager van ons expertisecentrum Advisium vormen we een team. Waar gaan we naartoe? Hoe kunnen we het woonzorgpark een park laten zijn waar het voor iedereen fijn is om te wonen en voor iedereen een plezierige plek is om te werken. En dat mensen die hier niet wonen of werken, fijn kunnen recreëren. Op dit moment bouwen we hard aan het nieuwe centrumgebouw, dat daar hopelijk ook een belangrijke rol in krijgt.

Hoe kunnen we nog beter uitwisselen met mensen van buiten het park, zodat we echt een onderdeel worden van de samenleving? Hoe kunnen we deelnemen aan activiteiten in Noordwijk of Katwijk? Hoe begeleiden we cliënten die de wens hebben om buiten het park te werken en zelfs te wonen? We kunnen veel binnen ’s Heeren Loo zelf, maar we werken ook samen met andere partijen, vanuit de gemeente, GGZ, (ROC) scholen en leerwerkplaatsen. Bijvoorbeeld om de LVB keten (red.: een traject dat lichte verstandelijk beperkte jongeren doorlopen op het vlak van wonen en werken, om steeds zelfstandiger te worden) goed te laten aansluiten.

Iedere dag kippenvel

Ik ben geraakt door het mooie contact met mensen, zowel cliënten, medewerkers als verwanten. Vanuit passie en gevoel delen zij hun verhaal met mij. Daar geniet ik van. Ik spreek met ouders die zich zorgen maken, maar gewoon het gesprek aan gaan. Ik kan me hun gevoel heel goed voorstellen. We kunnen het niet altijd gelijk veranderen, maar als je elkaar hoort en dan met elkaar kan kijken wat je samen kunt doen, kan dat helpend kan zijn. Dit geldt ook voor cliënten. Zij wonen hier, ze willen gewoon gehoord worden.

De puurheid van de cliënten raakt me ook. Hoe blij ze zijn als ze iets beleefd hebben. Dat je mee mag vieren. Dat is leuk. Dat ze trots zijn, dat je ze kennen en je graag wat willen vertellen. Hoe vaak je herkend wordt. Als je eenmaal op het Berghjournaal, ons eigen tv programma, bent geweest, kun je niet meer ‘anoniem’ over het park lopen.

Wanneer ik locaties bezoek met managers heb ik bijzondere en openhartige gesprekken over het werk met medewerkers. Hoe moeilijk ze het soms vinden, maar daarnaast ook de leuke dingen die ze met elkaar mee maken. Die openheid. Daar hou ik van.

Verlanglijstje voor 2020

Het jaar is nog vers. Voor 2020 heb ik een paar wensen waar ik me volop voor ga inzetten. Zoals de nieuwbouw, ik hoop dat dat gaat zoals gepland. Dat we een mooi centrumgebouw kunnen gaan inrichten, een ontmoetingsplek binnen ons zorgpark, met de supermarkt, het restaurant en de bakkerij. Met de 88 nieuwe woonplekken voor specifieke doelgroepen.

Dat de verhuizingen soepel verlopen en dat we die voor iedereen zo optimaal mogelijk kunnen maken. Dat er veel mooie momenten van ontmoetingen zijn, zoals het zomerfeest en het winterfeest.
Het spannende voor de komende jaren is de vraag of we genoeg geschoolde medewerkers hebben en houden om de cliënten goed te kunnen begeleiden. Om hier goed op voorbereid te zijn werken we samen met ROC’s en andere opleidingen, of door anders geschoolden aan te trekken. En we doen ons best om een aantrekkelijke werkgever te zijn.

We werken constant aan onze beloftes #Goed leven voor de cliënt, #Mooi werk voor de medewerker en dat allemaal in een #duurzaam gezonde organisatie. Niet alleen duurzaam op financieel gebied, maar ook herkenbaar en overdraagbaar. Het moet niet uitmaken waar je ook werkt of woont, wie jouw manager of gedragswetenschapper is. Als ouder of cliënt weet je hoe het gaat, dat staat in het ondersteuningsplan. Zo maken we de zorg stabiel en duurzaam.

Driehoek blijft belangrijk

Naast de samenwerking met de Cliëntenraad, zou ik in de toekomst graag wat vaker een beroep doen op ouders. Geen investering van jaren, maar voor korte tijd, op basis van een project of een vraag waar ouders in geïnteresseerd zijn. Zodat we vanaf het begin af aan al met elkaar in gesprek kunnen. En we met een grotere achterban na kunnen denken, in plaats van te reageren op wat er al is gebeurd. Dit is een andere manier van werken dan we gewend zijn. Om te beginnen gaan we binnenkort met regio Zuid-Holland Noord en Advisium samen, een familiedag organiseren. Er bestaan al medewerkersdagen en cliëntdagen, en nu gaan we ook een dergelijke dag voor familie (ouders, broers en zussen) organiseren. Ik kijk er naar uit om dit alles in 2020 waar te kunnen maken met een sterk team om me heen.”

Gerelateerde items

Terug naar boven