“Geef kleur aan je leven”

In het voorjaar kleurt de natuur van grauw naar groen en krijgt iedereen weer wat kleur op de wangen. Heerlijk, lekker veel buiten zijn. Fijn vind ik ook de feestdagen in het voorjaar, zodat je het gezellig kunt maken met je dierbaren. Met Pasen kleurt alles geel, op Koningsdag oranje en Bevrijdingsdag rood, wit en blauw. Alle moeders en vaders worden in het zonnetje gezet op ‘hun’ dag, met het Suikerfeest wordt het einde van de Ramadan gevierd en Hemelvaart en Pinksteren zijn Christelijke dagen van bezinning. Wie je ook bent en wat je voorkeur is ook. Of zoals wij dat bij 's Heeren Loo voorstaan: iedereen is uniek. Mooi dat Team Vrijetijdbesteding activiteiten organiseert om deze dagen nóg feestelijker te vieren met bijvoorbeeld een high tea aan huis of een speurtocht en optreden in de buitenlucht. Dát geeft kleur aan een goed leven van de cliënten!


Zelf genoot ik met mijn 16 jarige zoon van een vrij vakantieweekje. Op de Waddeneilanden nam ik na de hectische start van het jaar, wat tijd voor bezinning. Want wat staat de wereld door corona op z'n kop en lijkt de zorgsector belangrijker dan ooit. Dat we alle maatregelen zat zijn, is logisch. Het staat onze vrijheid in de weg. Dat merk ik ook aan onze drie zoons. Ik zie dat de cliënten heel goed snappen dat zij bijna allemaal gevaccineerd zijn maar ze toch nog niet zo vrij kunnen leven zoals ze gewend waren. Zij kunnen hun ouders, verwanten, broers, zussen, vrienden gelukkig meer zien en als zij gevaccineerd zijn is dat op hun kamer zonder dat verdraaide mondkapje op. Zij mogen weer logeren bij elkaar of met een vrijwilliger buiten fietsen en kletsen. Prachtig, maar wat sterk ook dat het ons ondanks alles lukt om echt te genieten van wat al wél mag en kan. Opnieuw uit ik mijn waardering voor de inzet van onze zorgmedewerkers en vrijwilligers. Op de Dag van de Zorg op 12 mei zetten we hen dan ook meer dan terecht in de spotlights, ook namens alle cliënten en hun verwanten!

Ik kon kiezen voor een paar dagen uitwaaien in Nederland, anderen gaan voor een nieuwe bank of tv nu zij meer thuis zijn. Maar geld uitgegeven kan niet iedereen. Heeft je partner geen baan, is diegene eigenaar van een winkel, restaurant of sportschool of werkzaam in de kunstsector, ben je een alleenstaande ouder? Dan valt er niets te kiezen, omdat het huishoudboekje dat niet toelaat. Ik realiseer me maar al te goed dat dit ook geldt voor onze regio bij ’s Heeren Loo. Ook wij moeten ‘op de kleintjes letten’ op het moment. Ons huishoudboekje is niet op orde. Daarom hebben we met elkaar een verbeterplan opgesteld voor de hele regio. Dit betekent keuzes maken en prioriteiten stellen. Een moeilijke keuze was bijvoorbeeld het sluiten van de Spar en de Kapsalon op het woonzorgpark per 1 juli. Dit is omdat ze beiden lange tijd veel geld kostten en er te weinig gebruik van werd gemaakt. De keuzevrijheid van medewerkers en cliënten voor een winkel of kapper naar keuze, is de keerzijde. Een ander voorbeeld is de enorme kosten voor de inhuur van uitzendkrachten en zzp’ers. Daarom zetten we ons in voor zowel werving als behoud van vast personeel, het opleiden van stagiaires en ‘omscholers’ en intensieve ziekteverzuimbegeleiding. Ja, dat is een opgave nu er veel zorgpersoneel wordt gevraagd, de zorgsector in de schijnwerpers staat en de werkdruk hoog is. Maar vast personeel heeft ook een positief effect op een goed leven voor de cliënt, omdat dezelfde gezichten in hun nabijheid voor minder prikkels zorgen. Daarom gaan we ervoor, samen. Want zonder acties blijven we in de rode cijfers. En dát wil niemand, niet thuis en niet op het werk. Ik reken op ieders begrip en hulp.

Graag sluit ik af met mijn uitdaging voor iedereen: geef kleur aan je leven. Want dat betekent onder andere jouw ding doen. Laat je bij jouw keuzes niet altijd leiden door wat anderen doen of kiezen. Durf soms af te wijken van de grote meute en wees daarbij niet bang om anders te zijn. Jij bent uniek!


Colette van Driel, regiodirecteur