Gemma #kannietzonder Emilio

Wat (of wie) is in jouw leven zo speciaal, dat je er niet zonder kan? Daar hoef je vast niet lang over na te denken. Cliënten die bij ’s Heeren Loo wonen en/of werken vertellen hier graag over. Deze keer Gemma en Emilio. Zij #kannietzonder hem en hij #kannietzonder haar.

Naam: Gemma en Emilio
Leeftijd:
31 en 32 jaar
Wij wonen: in een appartement in Druten
Gemma werkt:
bij zorgcentrum De Kasteelhof in Druten
Emilio werkt:
bij Landwinkel De Zandroos in Afferden
Wij kunnen niet zonder:
elkaar

“Wij hebben het altijd gezellig samen”

Waar hebben jullie elkaar leren kennen?
Gemma: “Tijdens de GVO speelweek zag ik Emilio. Ik dacht meteen ‘Wow! Wie is hij?’ Dat is al 15 jaar geleden.”
Emilio: “Ik moest er eerst nog wel een nachtje over slapen, hoor. Maar de volgende dag vond ik het toch wel heel leuk.”
Gemma: “We schreven stiekem briefjes en schoven die onder tafel naar elkaar toe. Ook wisselden we telefoonnummers uit.”
Emilio: “Na de speelweek zagen onze ouders meteen dat we verliefd waren. We bleven elkaar bellen en opzoeken. Maar we woonden 35 kilometer van elkaar.”
Gemma: “En daarom gingen we ieder weekend bij elkaar logeren. De ene week Emilio bij mij en mijn ouders. De week daarop ging ik naar hem en zijn pleegouders.”

Wanneer besloten jullie te gaan samenwonen?

Gemma: “Ik ben in 2011 bij Emilio en zijn pleegouders gaan wonen. Maar na 8 jaar stopte de zorg die we toen kregen. We moesten toen heel snel wat anders zoeken en mijn moeder schreef ons in bij ’s Heeren Loo.”
Emilio: “We hadden heel veel geluk, want al snel kwam er een kamer vrij. Helaas was die te klein. Maar een week later kwam in hetzelfde pand het appartement vrij waar wij nu in wonen. En hier hebben we het echt heel fijn!”

Wat is er anders nu jullie op jezelf wonen?

Emilio: “In het begin was het wel wennen. Maar we vonden het toch heel fijn om zelfstandig te zijn. We mogen nu meer zelf bepalen en doen. We koken zelf en doen de was. We voelen ons heel erg thuis op deze plek.”
Gemma: “En we hebben hier veel meer rust. Niemand bemoeit zich met ons. En ook niemand klaagt over het niet lekker vinden van het eten. We eten namelijk altijd met z’n tweetjes en spreken dan af wat we gaan eten.”
Emilio: “We hebben ook echt leuke medebewoners. Soms gaan we beneden even koffiedrinken. Of samen frietjes eten. Ook worden er activiteiten georganiseerd met elkaar. Al kan dat nu met corona even niet.”

Hoe verdelen jullie de taken?

Emilio: “We overleggen alles met elkaar. Als we het eten op hebben spreken we af wie afruimt. Ook hebben we afspraken over de was. Wie thuis is, doet de was.”
Gemma: “Goed praten met elkaar vinden we heel belangrijk. Communiceren, heet dat.”

Hoe reageren anderen erop dat jullie samenwonen?

Emilio: “Iedereen accepteerde ons meteen. Dat gaf ons een goed gevoel. We kunnen ook met iedereen overweg. Met de bewoners en met de begeleiders. De begeleiders luisteren ook altijd naar ons en maken tijd. En als ze even geen tijd hebben, dan zeggen ze dat ook. Ik vind het heel fijn dat ze dat doen. Ook zij praten en overleggen met ons.”
Gemma: “Wij zijn de enige partners die hier samenwonen. En iedereen vindt ons gezellig. Onze familie en de mensen op ons werk zijn ook heel blij voor ons dat wij zo’n mooie plek hebben en het fijn hebben samen. ”

Wat betekent Emilio voor jou, Gemma?

Gemma: “Hij is echt mijn nummer 1 en de ware liefde voor mij. Ik vind hem ook heel lief, want hij zorgt altijd goed voor mij. Als ik ziek ben kan hij mij ook echt verwennen. En Emilio is ook bezorgd. Hij wijst mij op dingen die gevaarlijk zijn en ik beter anders kan doen. Soms vind ik dat even lastig, maar ik weet dat hij het goed bedoelt.”

En wat betekent Gemma voor jou, Emilio?

Emilio: “Ik vind het fijn dat wij het altijd gezellig hebben samen. Ik vind het ook heel leuk om samen dingen te doen. En Gemma is lief. Dat is ze ook als ze mij helpt herinneren aan taken die ik nog zou doen en ben vergeten. Gemma weet dit dan lief tegen mij te zeggen.”


Hebben jullie los van elkaar ook nog een hobby?

Emilio: “Ik voetbal. Maar nu ligt dat door corona even stil. En sinds kort heb ik een wandelmaatje. Erg fijn vind ik het om samen een wandeling te maken en over van alles en nog wat te kletsen. Ook vind ik het heerlijk om door de kou te wandelen en daarna thuis te komen in een warm huis.”
Gemma: “En dan lekker warme chocolademelk drinken! Ik krijg binnenkort ook een wandelmaatje. En verder danste ik iedere week, voordat corona er was. Ook vind ik het leuk om bliksem te fotograferen.”

Waar worden jullie nog meer heel blij van?

Gemma: “We zijn vorig jaar oom en tante geworden! Mijn broer heeft een dochter gekregen. Marin heet ze. Ze komen hier regelmatig op visite, of wij gaan naar haar toe.”

Hoe ziet jullie leven eruit over 5 jaar?

Gemma: “Dat zijn we al 20 jaar samen! We hebben twee jaar geleden ons 12,5-jaar samenzijn gevierd. Daar was onze familie bij en ook mijn oma. Dat is wel fijn, want vorige maand is ze overleden. Dat heeft ze dus nog mooi meegemaakt.”
Emilio: “En verder zijn we over 5 jaar gewoon goed en gezond samen. We hebben geen nare ziekte ofzo. Ook wonen we nog steeds in dit appartement. Tegen Gemma zeg ik altijd: We blijven hier….”
Gemma: “…. tot we oud en versleten zijn!”

Gerelateerde items