Gerdi Verbeet opent herinneringscentrum op woonzorgpark in Apeldoorn

Onder grote belangstelling is vandaag het Herinneringscentrum Apeldoornse Bosch geopend op het terrein van woonzorgpark Groot Schuylenburg in Apeldoorn. Wat hier gebeurd is 77 jaar geleden gaat je voorstellingsvermogen te boven. In de nacht van 21 op 22 januari 1943 ontruimde de Duitse bezetter Het Apeldoornsche Bosch. Zo heette de joodse psychiatrische zorginstelling destijds. Bijna 1300 patiënten en medewerkers worden op transport gesteld naar Auschwitz. Niemand heeft het overleefd.

Het Herinneringscentrum is geopend door Gerdi Verbeet, voorzitter van Nationaal Comité 4 en 5 mei. Zij gaf de kinderburgemeester van Apeldoorn de sleutel van het pand. Jan Fidder, voorzitter van de Raad van Bestuur van ’s Heeren Loo hield tijdens de openingsceremonie een korte toespraak. Hij legde een duidelijk verband tussen het ’s Heeren Loo van nu en de situatie op het park rond 1943. Fidder: ‘Het feit dat er in januari 1943 een hele verbonden gemeenschap gedeporteerd en vermoord is, kan ik echt niet bevatten. Het komt wel heel dichtbij en raakt je diep als je hier rond loopt en je realiseert dat toenmalige medewerkers zich letterlijk opgeofferd hebben om gedurende het transport voor de patiënten te blijven zorgen. Juist omdat het hier op het park zo dichtbij komt en je raakt zou je hier een herinnerings- en herdenkingsplek moeten realiseren.’ 


Op het terrein van ’s Heeren Loo is een audiotour te volgen langs twaalf panelen die aandacht besteden aan de geschiedenis van Het Apeldoornsche Bosch, van de oprichting in 1909 tot en met de ontruiming en deportatie in januari 1943. Nu is daar een permanent herinneringscentrum bijgekomen. We hopen dat dit een plek wordt waar veel mensen naar toe komen zodat wij deze afschuwelijke geschiedenis niet zullen vergeten. Het verhaal van deze mensen moet verteld blijven worden. Kijk voor meer informatie en openingstijden: www.apeldoornschebosch.nl.

Gerelateerde items

Terug naar boven