Gezinshuizen: 'het voelt niet als werk'

Gezinshuizen: 'het voelt niet als werk' Lees meer

Steeds meer kinderen die niet langer thuis kunnen wonen, vinden een plek in een gezinshuis. Vóór de zomer zijn de Kwaliteitscriteria Gezinshuizen gepubliceerd. Hier hebben we vanuit ’s Heeren Loo ook een belangrijk aandeel in gehad.

Kwaliteitscriteria gezinshuizen

De kwaliteitscriteria zijn een belangrijke stap in de verdere professionalisering en profilering van gezinshuizen. Ze creëren duidelijkheid voor alle betrokkenen. Voor kinderen, jongeren en ouders is duidelijk omschreven wat ze mogen verwachten van de opvoeding, ondersteuning en zorg in gezinshuizen. Voor gezinshuisouders bieden de criteria meer zekerheid over wat ze van andere hulpverleners kunnen verwachten.Maar wat betekenen deze criteria nu voor de praktijk? Met die vraag ging Markant naar één van onze gezinshuizen.

Kleinschalig

"Uitgangspunt is dat kinderen zoveel mogelijk in de eigen thuissituatie kunnen opgroeien. Als dat echt niet meer kan, willen we dat deze kinderen kleinschalig, gezinsgericht en perspectiefbiedend worden opgevangen met zo min mogelijk doorplaatsingen. Daarbij vinden we het heel belangrijk dat hun ouders en familie waar mogelijk in beeld blijven", vertelt Theo van Dam, gedragswetenschapper en systeemtherapeut bij 's Heeren Loo.

Een tweede thuis

Sammy runt samen met haar man Ricardo een gezinshuis. Naast hun eigen zoon voeden zij nog drie andere kinderen op. Zij hebben nu een veilige plek in hun tweede thuis: “Je mag zijn wie je bent. Daarover zijn we heel duidelijk tegen de kinderen. Wat je ook doet, je mag blijven.”

Meer weten?

Lees het hele artikel in de Markant op de website van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland.

Gerelateerde items

Terug naar boven