Gezonde dagbesteding voor coronatijd (en daarna)

Welke dagbesteding is er nog mogelijk in coronatijd? En hoe houd je de dagbesteding gezond? Daar is onderzoek naar gedaan vanuit de Academische Werkplaats 'Verstandelijke Beperking & Geestelijke Gezondheid'. Het resultaat van het onderzoek is een mooie catalogus met activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking. Met als centraal thema gezondheid en welzijn.

De activiteiten zijn samengesteld door activiteitenbegeleiders en kunnen voor een groot deel bij de woonlocaties, bij ouders of familie of buiten worden gedaan. De activiteiten zijn onder andere gericht op educatie, beweging, beleving en cultuur. De catalogus kan worden gebruikt door zorgprofessionals om uit te wisselen en ideeën op te doen. Maar ook stagiaires, vrijwilligers, ouders en verwanten, die minder ervaring hebben met dagbestedingsactiviteiten, kunnen hem raadplegen.

Praktijkervaringen 

Er zal verder onderzocht worden of de catalogus in een behoefte voorziet. Het is een groeidocument en kan door gebruikers worden aangevuld met ervaringen uit de praktijk. Denk aan nieuwe activiteiten of variaties op activiteiten. Ook wordt hen gevraagd een vragenlijst over de dagbesteding en hun ervaringen met de catalogus in te vullen. De eindresultaten van het onderzoek worden in juni verwacht.

Samenwerking 

‘s Heeren Loo werkt in de Academische Werkplaats 'Verstandelijke Beperking & Geestelijke Gezondheid' samen met het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie, Universitair Medisch Centrum Groningen, Vanboeijen en de Trans. Het onderzoek over dagbesteding wordt uitgevoerd met subsidie van ZonMw.

Meer weten?

Ben je benieuwd naar de catalogus? Of wil je meer weten over het onderzoek? Kijk dan op de site van Academische Werkplaats 'Verstandelijke Beperking & Geestelijke Gezondheid'.

Gerelateerde items

Terug naar boven