Tijdens het bezoek van minister Eppo Bruins (OCW) aan een van de locaties van zorgorganisatie 's Heeren Loo, is aan hem het dringende beroep gedaan om goede voorzieningen voor leren en ontwikkelen in de gehandicaptenzorg mogelijk te houden.
Op 9 december bracht minister Bruins, op uitnodiging van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), een werkbezoek aan Woonzorgpark Ermelo. Aanleiding is de benoeming van ‘s Heeren Loo als Beste Leerbedrijf 2024. De minister had een gesprek met een zij-instromer, met een student, praktijkbegeleider en met bestuurders van ‘s Heeren Loo en SSB.
Geen makkelijke opgave
De zorg in het algemeen, en dus ook de gehandicaptenzorg, heeft te maken met een weerbarstige werkelijkheid. We hebben te maken met een samenleving die vergrijst en die vergrijzing vertaalt zich direct door in de zorgvraag. Want ook cliënten binnen de gehandicaptenzorg worden steeds ouder en daardoor wordt de zorgvraag steeds complexer en uitdagender. Daarnaast is er krapte op de arbeidsmarkt, waardoor het steeds moeilijker is om collega's voor het werken binnen de gehandicaptenzorg te vinden. En in die werkelijkheid de zorg toekomstbestendig maken, is dat allesbehalve een makkelijke opgave.
Wil de gehandicaptenzorg toekomstbestendig zijn - en dat is geen keuze maar een maatschappelijke verantwoordelijkheid -, dan is het belangrijk om te blijven investeren in leren en ontwikkelen van medewerkers. Maar vooral ook om verder te denken dan alleen het aannemen van collega's met traditionele diploma's. Juist vanwege de krapte op de arbeidsmarkt is het van cruciaal belang voor zowel zij-instromers als voor stagiaires om hen goed op te leiden en om hen goed voor te bereiden op het werken in de gehandicaptenzorg. Dat vergt daarnaast ook veel inzet van werkbegeleiders. Dit alles bij elkaar brengt extra kosten met zich mee. Dan is er eerder meer geld nodig dan minder. Door het besluit van minister Agema (VWS) om subsidies en vergoedingen, onder andere voor stages, per 2027 af te schaffen, komt hierdoor toekomstbestendige zorg nog meer ander druk te staan.
Beste leerbedrijf
Waar staat ’s Heeren Loo als Beste Leerbedrijf 2024 voor? De basis is op orde en dat betekent dat leren en ontwikkelen goed georganiseerd is. Daarnaast staat talent centraal en zijn er volop mogelijkheden om voor iedere student en zij-instromer een passend en flexibel leeraanbod aan te bieden. Tot slot gaat ’s Heeren Loo uit van een innovatieve marktbenadering. Zij delen pro-actief kennis en expertise over flexibel leren en ontwikkelen met als doel om de gehele zorg sector hier voordeel van te laten ondervinden. Daarbij staat nauw samenwerken met diverse stakeholders uit de sector centraal. Op deze manier ontstaat er ruimte om, samen met stakeholders, steeds nieuwe kansen en mogelijkheden rondom opleiden en ontwikkelen te creëren.
“Dit moeten we koesteren”
Minister Bruins: “De ambitie, zorgzaamheid en passie die ik heb mogen zien bij de studenten en praktijkopleiders van zorgorganisatie ’s Heeren Loo heeft diepe indruk op mij gemaakt. Hier worden echte vakmensen, waarvan ook zij-instromers, voor de zorg opgeleid, en die hebben we keihard nodig. ’s Heeren Loo blinkt uit in goede begeleiding, kijken naar wat iemand al kan en nodig heeft voor het werk wat hij gaat doen. Daar wil ik mijn waardering voor uitspreken. Ze laten het mooie van ons ons mbo-onderwijs heel goed zien, waarbij je door de combinatie van werken en leren in je opleiding en goede begeleiding, de dingen leert die nodig zijn in de praktijk en je snel aan een baan komt. Dit moeten we koesteren. Het kabinet blijft hier met de werkagenda en het stagepact in investeren.”
Voelbaar
Ageeth Ouwehand, bestuurder bij ’s Heeren Loo: "Ik ben blij dat de minister zelf heeft kunnen zien en ervaren hoe opleiden in de zorgpraktijk werkt. Goed onderwijs en deskundige begeleiding zijn essentieel om ook in de toekomst de zorg aan mensen met een beperking toegankelijk en veerkrachtig te houden. Tegelijkertijd baart het ons grote zorgen dat er vanuit verschillende ministeries wordt bezuinigd op juist dit snijvlak. Dat raakt direct onze mogelijkheden om nieuwe zorgprofessionals goed op te leiden. Ik hoop dat de minister niet alleen geïnspireerd is, maar ook voelt waar de knelpunten liggen én de kansen om samen tot oplossingen te komen."