Groener, groener groenst - Samen werken aan verduurzaming van de organisatie

Duurzaamheidscertificaat

Het begrip duurzaamheid is tegenwoordig overal om ons heen te vinden, maar wat betekent het eigenlijk voor 's Heeren Loo? Laten we beginnen met te zeggen dat het veel meer is dan alleen maar een modewoord. Duurzaamheid is een manier van denken en doen die we in elk aspect van onze organisatie bij elkaar brengen.

’s Heeren Loo vindt dat een duurzame samenleving de aarde niet slechter achterlaat voor volgende generaties. Als grootste zorgaanbieder in de gehandicaptenzorg staan wij midden in de samenleving. Wij nemen hierin onze verantwoordelijkheid, passend bij de cliënt, de omgeving en onze koers.

Met het keurmerk Milieu Thermometer Zorg (MTZ) laat de organisatie zien dat het werkt aan energiebesparingsverplichtingen en aan de verduurzaming van de organisatie. Om dit keurmerk te krijgen, hebben we als regio aan verschillende eisen moeten voldoen op het gebied van duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van elektriciteit, het gebruik van milieubewuste schoonmaakmiddelen en verminderen van afval.

Certificering MTZ 

En met succes, want sinds dit jaar hebben we binnen Zeeland het bronzen certificaat behaald van het keurmerk MTZ! Dat betekent dat we aan de bronzen milieueisen voldoen op zestien gebieden, waaronder energie, water, bodem, lucht, afval, voeding, vervoer, vastgoed en groenbeheer. Programmamanager Duurzaam Ondernemen Jan Peter Niezink: “Daar hebben we met zijn allen hard voor gewerkt. Door gezamenlijke inspanning hebben we deze certificering behaald. Het certificaat is drie jaar geldig. Bij de jaarlijkse controle moet blijken of ’s Heeren Loo blijvend voldoet aan de gestelde eisen. En we gaan verder. We willen namelijk in 2025 het zilveren certificaat behalen. We inventariseren nu wat daarvoor nodig is.” 

MTZ-locaties in Zeeland
Daar gingen ook binnen Zeeland de nodige activiteiten aan vooraf. Er werden vier MTZ-locaties aangewezen: Rittenburg, Zijpestraat en de Fagotweg in Middelburg en de Kringloop in Serooskerke. Op die locaties is voorlichting gegeven over energie en water besparen, afval scheiden en gezond en duurzaam eten. Ook kregen zij een pakket met ecologische schoonmaakmiddelen. Andere locaties zijn in voorbereiding van verhuizingen en worden daarna ook actief betrokken. Alle locaties kregen afvalbakken voor het scheiden van afval.

Minder energiegebruik

Achter de schermen werden ook maatregelen getroffen. Oude wasmachines werden vervangen door milieuvriendelijker exemplaren. Medewerkers werken meer vanuit huis waar dat mogelijk is. Daarmee is het aantal gedeclareerde kilometers flink teruggedrongen. Het energiegebruik wordt met verspilalarmen en besparende maatregelen beter gemonitord.

Milieubewust bouwen

Dit jaar zijn er nog twee grote nieuwbouwlocaties opgeleverd in Goes en Vlissingen. Deze locaties zijn net als Rittenburg in Middelburg met duurzame materialen gebouwd en maximaal geïsoleerd. In 2025 volgen locaties in Kapelle en Middelburg. Daarmee krijgen uiteindelijk 345 cliënten een mooie studio met eigen sanitair en kunnen oude en slecht geïsoleerde locaties worden afgestoten.

Energie besparen doen we samen

We hebben allemaal de mogelijkheid om verandering teweeg te brengen door bewuste keuzes te maken in wat we kopen en hoe we ons gedragen. Vraag je je af hoe je zelf een steentje kan bijdragen aan duurzaamheid, dan hebben we een paar tips voor je. Onderstaande punten zijn ook makkelijk toe te passen bij bijvoorbeeld de locatie waar je werkt, of thuis!

  • Zet de verwarming een graadje lager
  • Doe de gordijnen dicht als het donker is
  • Haal de oplader uit het stopcontact 
  • Zet het apparaat uit en niet op stand-by 
  • Doe het licht uit als je weggaat 
  • Koud? Trek een lekker dikke trui of vest aan

*Dit artikel komt uit ons personeelsmagazine. Klik hier voor de pdf-versie.