“Haal alles er uit wat er in zit!”

Van hulpje tot chauffeur op de 's Heeren Loo bus. Lees hoe Rick zichzelf heeft ontwikkeld en hoe wij hem daarbij verder hebben geholpen.

“Haal alles er uit wat er in zit!”

"Ik wil mezelf blijven ontwikkelen. Tot ik niet meer verder kan. Mijn levensmotto is dan ook: alles er uit halen wat er in zit.” Aan het woord is de 26-jarige Rick Martens. Afkomstig uit Nijmegen, wonend en werkend in Druten. Het gaat goed met hem; hij plukt de vruchten van zijn inzet en wil tot leren.

“Nadat ik klaar was met school, was mijn eerste baantje in de groenvoorziening. Ik heb zo’n drie jaar bij een hovenier gewerkt. Maar ik had best veel reistijd en na een tijdje beviel me dat niet meer. Ik heb toen contact opgenomen met de jobcoach van ’s Heeren Loo om te kijken naar ander werk. Eerst heb ik een test gedaan om uit te vinden waar mijn kwaliteiten liggen. Uit de test bleek dat ik aanleg had voor een technisch beroep. We vonden een baantje bij een fietsenmaker. Maar helaas klikte het niet tussen hem en mij; we begrepen elkaar gewoon niet.

Werkplek

Nu werk ik al weer ruim zes jaar bij de Facilitaire Dienst van ’s Heeren Loo in Druten. Ik voelde me daar vanaf het begin af aan geaccepteerd. Er werken leuke mensen en ik kan goed met hen overweg. En ik heb een fijne leidinggevende. Ik ben bij de Facilitaire Dienst begonnen als bijrijder op de bus, als hulpje van de chauffeur. We waren echte maatjes; het klikte heel goed met hem. Ik vind het dan ook heel jammer dat hij met pensioen is gegaan. In het begin heb ik er veel last van gehad, in de loop van de tijd heb ik me er wel overheen kunnen zetten.

Rijbewijs

Omdat ik altijd op zoek ben naar manieren om mezelf te ontwikkelen wilde ik graag mijn rijbewijs halen. Ik heb wel de benodigde intelligentie om dingen te leren, maar ik heb wat meer tijd en uitleg nodig om me bepaalde kennis eigen te maken. Voor de theorie heb ik dan ook hulp gehad van de academie voor Zelfstandigheid Druten/Nijmegen. Na het behalen van het proefexamen ben ik meteen de eerste keer geslaagd voor mijn theorie-examen. En ook het praktijkexamen heb ik meteen gehaald. En nu ben ik dus geen bijrijder meer, maar ben ik zelf de chauffeur op de bus!

Blijven leren

Het kost mij helemaal geen moeite om de weg te vinden en de juiste route te rijden. Als ik een keer ergens ben geweest rijd ik er de volgende keer zo naar toe. Wel zou ik graag wat technischer willen worden. Het idee is namelijk dat de chauffeur van de bus ook wat breder ingezet kan worden. Allerlei klusjes kan doen, iets repareren of iets schilderen. Dat wil ik heel graag, en ik kan dat ook zeker leren. Maar omdat het bij mij wat meer tijd kost, wringt dat wel eens met het werk dat gedaan moet worden. Ik ben er hartstikke gemotiveerd voor want ik heb nog nooit zo’n leuk werk gehad. Je doet het ergens voor, je helpt mensen.

Zelfstandig wonen

Op mijn 19e ben ik in Druten bij ’s Heeren Loo komen wonen. Hier ben ik inmiddels een paar keer verhuisd, steeds naar een woning die beter bij mij paste. Elke keer een stapje omhoog in zelfstandigheid. In mijn huidige woning voel ik me goed op mijn plek. Ik heb een appartement met woonkamer, keuken, slaapkamer en badkamer voor mezelf. Met de andere bewoners deel ik alleen de voordeur en de tuin. Ik kook voor mezelf en ook regelmatig voor mijn vriendin, mijn huishouden doe ik helemaal zelf en ook mijn financiën regel ik. Ik kan altijd een beroep doen op de begeleiders, maar er is hier niet vast iemand aanwezig. Veel zelfstandigheid dus, dat past goed bij mij. Ik vind het fijn hier en heb het goed naar mijn zin.

Toekomst

Het gaat lekker nu met mij. Ik heb leuk werk waarin ik mensen verder kan helpen. Onlangs heb ik een auto gekocht wat in mijn vrije tijd veel vrijheid en mogelijkheden geeft. Bijvoorbeeld om er met mijn vriendin lekker op uit te trekken. We kennen elkaar al best lang nu en onze ouders steunen ons. Daar ben ik heel blij mee; ik heb een fijne familie. Daarnaast heb ik mooie dromen voor de toekomst zowel op werkgebied als privé. Want ook daarin wil ik me blijven ontwikkelen!”

Gerelateerde items

Terug naar boven