Het Arbeidcentrum in Ede viert 20-jarig jubileum

Het Arbeidcentrum vierde eind mei haar 20-jarig jubileum. Het leer-werkbedrijf aan het Horaplantsoen 2 in Ede biedt ruimte aan deelnemers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor eenieder wordt een passende werkplek gevonden waarin talenten optimaal ingezet kunnen worden.

Het idee om het Arbeidcentrum op te richten ontstond twee decennia geleden. Op de hoofdlocatie bleek de voorloper, genaamd ‘Vakwerk’ bij dagactiviteitencentrum Doedac aan een grote vraag te voldoen. Pieter Berndsen is werknemer van het eerste uur: ,,Ik vind het prettig om niet te weten wat de dag gaat brengen. Onze werknemers daarentegen gedijen bij structuur en houvast. Dat bieden we.”

De toenmalige locatiemanager kwam met het idee om de activiteiten uit te breiden. ,,Met vijf medewerkers zijn we gaan brainstormen over de wensen, eisen en mogelijkheden. Daar is uiteindelijk de leer-werklocatie het Arbeidcentrum uit voortgekomen.”

De eerste vijf jaar is de locatie gevestigd bij Superfos aan de Edisonstraat in Ede. Na de verbouwing van het pand is daar gestart met drie groepen. ,,We zijn kleinschalig begonnen met werkzaamheden voor twee bedrijven. Inmiddels werken we voor meer dan tien organisaties. We zijn uitgegroeid tot een professionele en bedrijfsmatige locatie.” Na het aflopen van het huurcontract is contact gezocht met de Permar (heet nu Werkkracht) aan het Horaplantsoen, waar het Arbeidcentrum nu een ruime plek heeft voor tal van werkzaamheden.

Talent

Pieter is zijn werkzame leven begonnen als loodgieter. ,,Ik heb twee rechterhanden, alleen de knie werkt niet meer naar behoren. Vandaar dat ik ander werk moest gaan doen.” Via een arbeidsdeskundige kwam hij bij de Hartenberg in Wekerom terecht, eerst als buschauffeur maar na het behalen van de diploma’s kon hij zijn talenten inzetten als begeleider op de dagbesteding.

De visie van ‘s Heeren Loo is dat elk mens uniek is en verrijkt met zijn eigenheid in de samenleving. Elk mens heeft behoefte aan persoonlijke groei en ontwikkelingen, aan nieuwe ervaringen die het leven verrijken. Hij voegt eraan toe: ,,Geen dag is hetzelfde. Onze werknemers zijn mij allemaal dierbaar. Het helpt dat we ze door en door kennen.” Hebben andere dagactiviteitencentra vaak een gevarieerd aanbod met bakken, sporten en tal van creatieve activiteiten, bij het Arbeidcentrum gedijen de deelnemers het beste bij arbeidsmatig werk met vaste structuur en regelmaat.

Trots

Volgende week gaat Pieter met pensioen, na een loopbaan van 30 jaar bij ‘s Heeren Loo. ,,Ik sta er een beetje dubbel in. Aan de ene kant is het tijd voor andere dingen, aan de andere kant hebben we hier iets geweldigs opgebouwd in de afgelopen jaren. De samenwerking met collega’s en deelnemers ga ik missen.”

Toch zal hij niet definitief afscheid nemen. ,,Ik geef met een gerust hart het stokje door aan mijn opvolger. Het werk zal bij hem in goede handen zijn. Ik ben van plan om in september weer terug te komen bij het Arbeidcentrum, maar dan als vrijwilliger. Dit werk, deze mensen laten me nooit helemaal los. Dat gevoel is volledig wederzijds.

In het kort

Het Arbeidcentrum is een leer-werkbedrijf voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het verpakken van steigermateriaal en lichte montagewerkzaamheden, in- en ompakwerkzaamheden en producten stickeren.

Ook is er een afdeling waar ICT en mediawerkzaamheden gedaan worden. Bijvoorbeeld het bijhouden van een website, webwinkel, werken met office 365, maar ook reprowerkzaamheden zoals het maken en drukken van folders, kaarten en flyers. De begeleiding richt zich op ontwikkeling, eigen regie en zelfstandigheid. Er zijn verschillende afdelingen en groepen binnen het Arbeidcentrum. Iedere dag werken er zo’n 50 mensen in de leeftijd van 18 tot en met 73 jaar. Elke afdeling heeft vijftien werkplekken beschikbaar. Er is ruimte voor nieuwe werknemers.

Kom bij ons werken

Interesse om deze vaardigheden te leren? Met een indicatie via de WMO of WLZ is dit mogelijk. Het Arbeidcentrum kan ook een tussenstap zijn naar beschut of betaald werk als dit om wat voor reden nu nog niet mogelijk is. Op het Arbeidcentrum zijn de bestaande kwaliteiten in te zetten en vaardigheden te leren. De begeleiding is in handen van ervaren werkbegeleiders. Zij begeleiden de werknemers volgens de ‘Op Eigen Benen’ methodiek. Dit is een methodiek voor het vergroten van de zelfstandigheid, flexibiliteit en de inzetbaarheid van de werknemers.

Meer informatie

Neem voor meer informatie rechtstreeks contact op met: Het Arbeidcentrum, 6717 LT EDE, tel. 06-20291472, tel. 06-22657472, e-mail: arbeidcentrum@sheerenloo.nl.

V.l.n.r. Martine, Clemens (staand), Marcel, Karin, Yolanda, Erica, Nelleke (hurkend) en Jenneke zijn begeleiders bij het Arbeidcentrum in Ede.