Het Berghjournaal uit Noordwijk bestaat 40 jaar

Het Berghjournaal is het wekelijkse televisieprogramma van woonzorgpark Willem van den Bergh in Noordwijk. Deze maand bestaat het Berghjournaal maar liefst 40 jaar. De allereerste aflevering werd in de zomer van 1982 uitgezonden. Een geweldige mijlpaal om trots op te zijn. Binnen de gezondheidszorg is het nu het langstlopende (interne) tv-programma.

Jos is begeleider bij de MultiMedia dagbesteding: “Ik heb alle tv programma's bij andere zorginstellingen zien verdwijnen, omdat de av-afdelingen werden wegbezuinigd. Wij kregen de kans om het Berghjournaal om te zetten naar dagbesteding. Zo heeft het een mooie plek binnen de organisatie gekregen. En we zijn inmiddels op weg naar de 2000ste aflevering!”

Deelnemers maken zelf rubrieken

Samen met zijn collega Henk begeleidt hij de deelnemers. “De meesten maken hun eigen rubriek. Ze bedenken het concept, filmen het én monteren ook alles zelf. Meestal hebben we ongeveer 15 rubrieken in een uitzending van een uur. Een van de rubrieken is ‘Doet ie het of doet ie het niet’, waarin Ashwin zelf de straat op gaat om kandidaten te vinden. Martin maakt muziekspecials waarin hij alles over Nederlandstalige artiesten vertelt. En Sander filmt samen met de bakkerij de baktip van de week. Ook presenteren we nieuws van ‘s Heeren Loo op een eenvoudige manier, zodat iedereen het begrijpt. Vooral in coronatijd was dat erg waardevol voor onze kijkers.

Op de foto: presentator Ashwin

Sommige deelnemers hebben weinig begeleiding nodig, maar nieuwe mensen begeleiden we wat intensiever. We leren ze omgaan met de apparatuur bijvoorbeeld. Nieuwe deelnemers brengen ons ook vaak iets nieuws. Sinds kort werkt er een jongen die zelf negen drones heeft. Hij maakt nu korte filmpjes vanuit de lucht voor het Berghjournaal. Hij ziet opeens dat er met zijn opnames ook echt iets gedaan wordt. Nu heeft hij een doel om de filmpjes te maken. Dat is mooi om te zien.”

Vernieuwde website

Het jubileum is ook reden voor een mooie, vernieuwde website. Bryan is er een aantal maanden mee bezig geweest en heeft alles zelf geprogrammeerd: “Ik ben er erg trots op. Heb het helemaal vanaf de grond opgebouwd. Nu heb ik een nieuw systeem en is alles op 1 plek te zien. Zo kunnen ook woongroepen buiten het park naar onze livestreams kijken. Ik vind het fijn dat ik hier mijn eigen ding kan doen en doen waar ik goed in ben.” Jos vult aan: “Hier kan hij in zijn eigen tempo werken en zit er geen druk achter. En dan lukt het. Bryan is hier in zijn element en wij hebben geen harde deadlines. We wachten rustig af tot het klaar is. Dan zijn we allemaal tevreden.”

Neem een kijkje op de nieuwe website van het Berghjournaal

Op de foto: websitebouwer Bryan