‘Het gezinshuis heeft een meerwaarde voor ons eigen gezin’

familie nagel

Arend is gezinshuisvader. Hij vertelt hoe hij en zijn vrouw Danielle tot deze beslissing zijn gekomen en hoe hij na een half jaar op alles terugkijkt.

‘Wat is er al een hoop gebeurd in dat eerste half jaar. Gezinshuisvader, het heeft een lange aanloop gehad. Voordat het zover is, is er al een heel proces aan vooraf gegaan. Mijn vrouw had een leuke baan in de gehandicaptenzorg en is gespecialiseerd in autisme. Juist bij die groep mensen is het zo dat veel verschillende gezichten onrust geeft. En laat deeltijd en flexmedewerkers nou veel voorkomen in de zorg. Best lastig.

Ook thuis was het iedere maand puzzelen, want kinderdagverblijven die in kunnen spelen op de wisselende roosters in de zorg, zijn er bijna niet. Onze oudste dochter vond het heen en weer gesleep naar de oppas ook niet altijd leuk. Als ouders ga je dan toch nadenken of het anders kan. Tel daarbij op een verhuiswens, want we wilden meer ruimte bij het huis en als het even kon ook de paarden aan huis. De aanleiding in het kort.

Juli 2015 was het opeens zover. We vonden in april onze woonboerderij die voldeed aan alle eisen en in dezelfde maand verkochten we ons oude huis. Met het gezin konden we verhuizen naar het mooie Hulshorst. We hebben zeker een half jaar nodig gehad om te settelen en te verbouwen, maar ook in die periode stond het denkproces niet stil. Al vrij snel kom je met je vrouw tot de conclusie dat een gezinshuis in onze situatie prima zou gaan passen. En hoe doe je dat dan? En wat betekent dat dan? Gesprekken, aftasten en nog meer gesprekken. En in het voorjaar hadden we een match met ’s Heeren Loo. En dan wordt het opeens concreet, want in juli gingen we al starten en stonden de kinderen op de stoep.

En toen was het zover, en was ik opeens gezinshuisvader. Ik kwam niet uit de zorg en toch moest ik er opeens staan. Kan ik dit, wil ik dit? Uiteraard heb je er vooraf over nagedacht en veel over gesproken. Met je vrouw, met anderen en met de samenwerkingspartners. Maar hoe het in de praktijk zou uitpakken?

Inmiddels ben ik een half jaar gezinshuisvader. En wàt is het een verrijking in je leven. Ik heb veel geleerd. Allereerst van de kinderen maar ook van het samen met je vrouw bouwen aan het gezinshuis. Ook heb ik mij verwonderd over de zorgsector. Toch weer een andere sector dan waar ik voor mijn werk. In eerste instantie was er verbazing over de veelheid van hulpverleners rondom de kinderen. Maar wat zijn ze allemaal nodig en wat doen ze allemaal goed werk.

En is het dan niet zwaar geweest? Natuurlijk wel. Bijvoorbeeld als je na een intensieve dag op je werk thuiskomt en het huis staat op zijn kop. Of als er weer eens gedoe is en overleg nodig is om te kijken hoe we hier nu weer mee om gaan. Die momenten zijn er zeker geweest maar wegen niet op tegen al die mooie momenten. Als je dankbaarheid krijgt van de kinderen. Of als je ziet dat de kinderen die aan je toevertrouwd zijn zich ontwikkelen en dat zij nieuwe stapjes maken. Als je ziet wat het gezinshuis aan meerwaarde heeft en dat het een verrijking voor je eigen kinderen en eigen gezin is. Ja, het eerste half jaar smaakt echt naar meer!

Arend Nagel is gezinshuisvader bij Gezinshuis Hulshorst van ’s Heeren Loo, samen met gezinshuismoeder Daniëlle. Hij is daarnaast projectmanager bij Rijkswaterstaat. 

Ook geïnteresseerd in een baan zoals die van Arend en Daniëlle? Lees dan meer over werken als gezinsouder.

Gerelateerde items

Terug naar boven