“Het leven is niet zonder risico”

"Je kunt de kans op infectie wel verkleinen, maar als iemand ongelukkig alleen op een kamertje zit en depressief en angstig wordt, dan weet ik niet of wij het juiste doen." In EenVandaag blikt Ageeth Ouwehand, bestuurder bij 's Heeren Loo, terug op de coronaperiode. Tijdens de coronapandemie zijn er vier keer zoveel mensen met een verstandelijke beperking overleden als bij de doorsnee bevolking. Dat bleek deze maand uit onderzoek van het Radboudumc.

Epidemioloog en onderzoeker Maarten Cuypers in EenVandaag: "Mensen met een verstandelijke beperking hebben een hogere kans op overlijden in vergelijking met de algemene bevolking. Dat komt vaak door onderliggend lijden zoals diabetes, overgewicht of een zwak hart.” Ook zijn ze extra kwetsbaar voor corona. Maar het voorkomen van corona en het naleven van de basisregels is moeilijker bij verstandelijk beperkte mensen, zegt Maarten Cuypers. "Binnen instellingen en woongroepen is er namelijk een verhoogd risico op besmetting door de vele nauwe contacten."

"Het is erg moeilijk afstand te houden van mensen die functioneren op het niveau van een 1-jarige. Dat kan eigenlijk helemaal niet", legt Ageeth Ouwehand uit. "Fysieke aanrakingen zijn dan de enige manier van contact. Op die manier communiceer je met elkaar.

Eenzaam

Veel cliënten hebben zich door de maatregelen enorm eenzaam gevoeld. Michel woont en werkt bij ’s Heeren Loo en voelde zich vaak machteloos. "Het was een rotperiode, je mocht niks. Je kon in het begin zelfs geen bezoek ontvangen. Later wel, maar toen was iedereen helemaal ingepakt en kon je elkaar niet eens knuffel geven. Ik vond dat echt heel erg."

Wat als er weer een pandemie uitbreekt? Daarover gingen cliënten, medewerkers en familie met elkaar in gesprek. "De morele vraag is, is gezondheid de hoogste waarde of zijn er ook andere waarden zoals veiligheid, nabijheid en zingeving? Hoe weeg je die mee in je beslissingen?" zegt arts Verstandelijke Gehandicapten Talitha van den Heuvel.

Ageeth Ouwehand: "Ik heb veel verdriet gezien, maar we hebben ook geleerd. Andere waarden moeten we net zo hard laten meewegen. Er kleven risico's aan, maar het leven is nu eenmaal niet zonder risico's."