Het Loopbaangeluk van Gino Anderson

"Als ik iets heb geleerd, is het wel dat je moet blijven groeien en leren"

Gino Anderson is begeleider in opleiding (BIO): “Mijn reis naar de gehandicaptenzorg begon eigenlijk vrij onverwacht. Voorheen werkte ik in een zwembad, wat totaal iets anders was. Maar toen kwam de pandemie om de hoek kijken en werd mijn baan tijdelijk stopgezet vanwege de lockdowns. Dus, ik besloot om een dagje mee te lopen in de gehandicaptenzorg, een soort van vrijwilligerswerk eigenlijk. Ik had eerder geen interesse in de zorg, maar veel van mijn vrienden werken al in de zorg en zeiden dat ik het moest proberen. Dus ik dacht, waarom niet?

Het eerste half jaar was ik dus vrijwilliger op de woning. Ik hielp cliënten met verschillende dagelijkse activiteiten. Wat me opviel was hoeveel voldoening ik eruit haalde. De manager merkte dit ook op en bood me baan aan. Ik besloot om de opleiding te volgen en binnen een half jaar behaalde ik de benodigde certificaten. Nu volg ik de driejarige opleiding op niveau 4 en ik ben er helemaal in opgegaan.

Wat ik het meest waardeer aan werken in de gehandicaptenzorg is de diversiteit van elke dag. Geen dag is hetzelfde. Je moet voortdurend inspelen op verschillende behoeften en situaties. En wat ik echt fijn vind, is dat ik mijn creativiteit en energie kan inzetten in mijn werk. Dat is voor mij van groot belang. Het zorgt ervoor dat ik elke dag met plezier naar mijn werk ga. Bovendien, de voldoening die je krijgt door cliënten te helpen en hun welzijn te verbeteren, is onbetaalbaar. Ik help regelmatig cliënten zodat ze mee kunnen doen aan activiteiten waarbij mobiliteit een uitdaging kan zijn. Ik zorg ervoor dat ze kunnen deelnemen aan uitstapjes of sporten, zelfs als ze in een rolstoel zitten. Dat geeft me echt voldoening, vooral als ik zie hoe blij de cliënten zijn. Ik vind het belangrijk dat ze een goede kwaliteit van leven ervaren.

Ik ben enthousiast over de combinatie leren en werken. Ik volg mijn opleiding aan het ROC Mondriaan, een zelfgestuurde opleiding van drie jaar. Ik neem graag de tijd om alles grondig te begrijpen en toe te passen. Wat ik op school leer, kan ik direct in de praktijk brengen, en omgekeerd. Het is een perfecte combinatie voor mij. Bovendien deel ik ervaringen en tips met medestudenten en docenten, wat echt waardevol is. We leren van elkaar en verbeteren constant onze aanpak.

We hebben vaak interessante discussies in de les over onderwerpen zoals het omgaan met ouders van cliënten. Sommige ouders kunnen bezorgd of veeleisend zijn, en het is belangrijk om goed met hen te communiceren. Dankzij de inzichten van mijn docenten en medestudenten heb ik geleerd om beter met dergelijke situaties om te gaan. Ook zijn er situaties waarin we nieuwe behandelingsmethoden bespreken en deze vervolgens in de praktijk toepassen. Het is echt een dynamisch leerproces.

Ik zou anderen zeker aanraden om een dagje mee te lopen en te zien of het iets voor jou is. Zelfs als je, net als ik, in het begin twijfels hebt, geef het een kans. De zorgsector heeft zoveel te bieden, en je kunt echt het verschil maken in het leven van anderen. Dus, sta open voor nieuwe ervaringen en ontdek waar je hart ligt. Ik laat zelf de toekomst graag op me afkomen. Momenteel ben ik druk bezig met mijn opleiding en het opbouwen van mijn carrière in de zorg. Als ik iets heb geleerd, is het wel dat je moet blijven groeien en leren. Een motto dat me altijd heeft geholpen, is om in jezelf te blijven geloven, zelfs als het tegenzit. Ik heb in mijn leven zeker enkele moeilijke momenten gekend, maar door vast te houden aan mijn overtuiging en doorzettingsvermogen, ben ik gekomen waar ik nu ben. Dus, blijf in jezelf geloven, geef niet op."

Vragen over BIO? Stuur een mail naar: NoordwijkCPL@sheerenloo.nl