Het loopbaangeluk van Wissam Dayoub

’s Heeren Loo is een organisatie die haar medewerkers veel ruimte geeft om te ontwikkelen en te groeien. Wie wil, kan verder! In de rubriek #loopbaangeluk komen medewerkers aan het woord over hun loopbaan. Dit keer interviewen we Wissam Dayoub. Wissam kwam vijf jaar geleden als vluchteling uit Syrië naar Nederland. 

“Als statushouder kreeg ik een woning in Katwijk toegewezen. Nathalie, mijn contactpersoon bij welzijnskwartier Katwijk, heeft mij aangeraden om bij 's Heeren Loo als vrijwilliger aan de slag te gaan om te integreren in de Nederlandse maatschappij. Mijn interesse ging uit naar het werken met honden. Daarom heeft zij mij de tip gegeven om bij de honden crèche Kwispel vrijwilligerswerk te gaan doen. Dat heb ik van 2018 tot 2019 gedaan.

Ik wilde natuurlijk meer, een vaste baan met een toekomstperspectief. In dezelfde periode dat ik vrijwilliger was bij Kwispel, werkte ik op zaterdag als postbode. Daar werd ik niet gelukkig van. Om te verkennen wat ik leuk vond om binnen 's Heeren Loo te kunnen gaan doen, ging ik op verschillende plekken stagelopen. Ik wilde tenslotte niet voor altijd vrijwilliger blijven.

Ik liep stage bij Paspartoe. In Katwijk heb ik ook gewerkt op twee woningen. Die stageperiodes hebben mij inzicht gegeven in wat het werken met mensen met een verstandelijke beperking inhoudt. En ik vond het leuk om te doen. Ik heb toen bewust voor dit werk gekozen. In december 2019 december kreeg ik een baan en een zorgopleiding bij Druivenhof 2 aangeboden.
En daar ben ik echt op mijn plek. De cliënten zijn erg vriendelijk. Ik heb nooit iets vervelends meegemaakt of zware agressie gezien. Werken op Druivenhof 2 voelt alsof je thuis bent. 

Volgend jaar juni hoop ik dat ik klaar ben met mijn studie aan het ROC Mondriaan. Toen ik naar Nederland kwam had ik al een universitaire opleiding en master Engelse literatuur afgerond in Syrië. Ik was een leraar. Mijn diploma is hier gewaardeerd maar helaas is het minder waard. Als ik hetzelfde werk hier wil doen, moet ik dezelfde studie nog eens doen en ook weer gaan stagelopen. Dat kost me zo twee jaar en dat wil ik gewoon niet meer. Dat was een teleurstelling, maar ik heb het geaccepteerd en ben een nieuwe weg ingeslagen.

Collega's van onschatbare waarde
In de afgelopen drie jaar heb ik zoveel geleerd van mijn collega's van de Druivenhof 2 en 3. Mijn collega’s hebben mij ook met de taal geholpen. En ze hebben mij geleerd hoe ik een goede begeleider kan worden. Zij hebben eindeloos geduld met mij gehad. Zonder mijn collega’s en onze manager op Druivenhof 2 had ik hier nu niet gezeten. Zij zijn echt van onschatbare waarde voor mij geweest.

Mijn Nederlands is heel veel verbeterd, tijdens het werken gaat dat vanzelf. Toen ik begon, begreep ik bijna niks. Ik heb ook wel eens gedacht: “Ik stop ermee, ik snap er niks van. Dit wordt nooit wat” maar ik heb doorgezet. En waarom? Ik wil een betaalde baan, onafhankelijk zijn. Thuiszitten en nietsdoen? Dat ben ik niet, dat is niets voor mij. Ik moet doorzetten. Dat heb ik gedaan. Nu ik terugkijk ben ik trots op wat ik heb bereikt.

Alle begin is moeilijk
Ik was zenuwachtig in het begin. Ik werk met allemaal Nederlanders én met mensen met een verstandelijke beperking. Alles was nieuw voor me. Ik was en ben nog steeds de enige niet-Nederlander in het team. Toch voel ik me niet anders. Ik heb me snel aangepast, met hulp van collega's.

Ik ben dankbaar voor de kansen die ik bij 's Heeren Loo heb gekregen. Dat ik als vrijwilliger kon doorstromen naar betaald werk. Dat ik werken en studeren kon combineren waardoor ik toch een eigen inkomen had. Ik vind dat ik het aan mijn collega's verplicht ben, hen iets terug te geven. Zij hebben zoveel in mij geïnvesteerd. Daarom blijf ik voorlopig dit werk doen op deze groep. Ondanks dat werken in de zorg zwaar werk is, is het met een goed team ook echt genieten. Ik ben gelukkig met het werk dat ik doe.

Toekomstdroom
Als ik mag dromen voor de toekomst, zou ik me misschien ooit op een andere manier willen inzetten voor de cliënten van 's Heeren Loo. Bijvoorbeeld door de woningen te verbeteren. Er is weinig budget voor cliënten. Hoe zouden we meer voor de cliënten kunnen betekenen? Daar zou ik graag het verschil in willen maken.