“Het maakt mij trots als ik haar zie genieten”

De wind op je huid voelen. Mee bewegen met de hobbels en bochten in de weg. Het horen van een rinkelende bel. Samen een stukje fietsen is voor Sonja iedere keer weer een uitje waar ze zichtbaar van geniet. Doordat Sonja niet goed meer kan zien, mislukken veel activiteiten en bestaat haar leven voor een groot deel uit frustratie. Begeleider Carolien vertelt hoe ze Sonja toch kan laten genieten.

“Ik kan Sonja bijna niet gelukkiger maken dan door samen te gaan fietsen. Of eigenlijk toch wel… als we met de fiets een ijsje of een frietje gaan halen. Dán is Sonja helemaal blij! Maar ook van een ritje met onze bus fleurt ze op. Soms huilt Sonja tijdens zo’n tochtje van geluk.”

Heerlijk om te knuffelen en kussen

“Sonja heeft een ernstige verstandelijke beperking. Ze kan hooguit zo’n tien woorden zeggen en lijdt aan autisme. Aan haar beide ogen heeft ze staar en daarnaast is haar gehoor slecht. Dat ze steeds meer beperkt wordt in haar dagelijkse leven, maakt Sonja erg gefrustreerd. Als begeleiding zoeken we daarom continu naar dingen waar ze wel van kan genieten. Zo weten we dat voelen voor Sonja heel belangrijk is. Dat is ook waarom ze fietsen en autorijden zo fijn vindt. Verder draait ze de hele dag muziek op haar kamer en kan ze heerlijk bezig zijn met het lezen en scheuren van tijdschriften en het rijgen van kralen. Ook vindt ze het fijn om te knuffelen en kusjes te geven. En Sonja ruimt graag op. Bij ons in de woning vind je geen rondslingerend afval. Dat gooit Sonja allemaal keurig weg.”

Aandacht vindt ze heerlijk

“Toen ik Sonja twee jaar geleden ontmoette, had ze kort haar en droeg trainingsbroeken. Daarnaast zijn haar gezicht, handen en voeten groot. Ook draagt Sonja een helm, omdat ze zichzelf uit frustratie slaat. Dit alles maakte dat ze er niet zo vriendelijk uit zag. Voor Sonja maakt het niet uit hoe ze eruitziet, maar de mensen om haar heen reageerden door haar wat strenge uiterlijk wel op een bepaalde manier op haar. Ze hielden afstand. Ik kocht jurkjes voor haar en liet haar haren groeien. Dat maakt dat mensen haar nu gemakkelijker complimentjes geven. En die aandacht vindt ze heerlijk.”

Gezellig samen eten

“Waar we Sonja ook blij mee kunnen maken, is eten. Dat ijsje of frietje tijdens ons fietstochtje, maar ook gezellig eten met alle bewoners aan tafel. En ze wandelt graag met haar huisgenoten. Soms gaat ze dan mee in de rolstoel. Stiekem heeft Sonja dat ook het liefst… ze wordt dan als een prinses geduwd en dat bevalt haar wel.”

“Ik ben trots als ik Sonja zie genieten van de dingen die ze nog wel kan. Dat ik haar kan helpen om gelukkig te zijn, ondanks haar beperkingen en belemmeringen. Ze straalt dan en dat maakt haar een nóg mooier mens."

Mooi werk

Een gewoon leven. Dat willen we allemaal. Maar voor cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag is dit niet altijd vanzelfsprekend. Omdat zij soms niet goed kunnen uitleggen waarom ze boos of verdrietig zijn, uiten ze dit in verbale of non-verbale agressie. Jij begrijpt dit gedrag. Je blijft in contact met de cliënt, hoe lastig dat soms ook is. Je gaat op zoek naar de betekenis van het gedrag, samen met de cliënt. Je gelooft in kansen en mogelijkheden, waardoor de cliënt het vertrouwen in zichzelf en de omgeving weer terugkrijgt. 


Wil jij ook zulk mooi werk doen? Met of zonder zorgdiploma, hoe je dat doet leer je bij een interne opleiding. Neem contact op met Maaike Schouten (06- 20 69 04 30) of Iris de Rijk (06 - 12 05 16 06) recruitment@sheerenloo.nl

Gerelateerde items