“Hoe kunnen wij medewerkers behouden?’’ was de vraag die bij Aaron en Lana van het innovatieteam van ’s Heeren Loo, binnenkwam. Hun antwoord op deze vraag: het nieuwe spel Expeditie Eiland waarbij teams op avontuur gaan om een sterk en stabiel team te worden. Lana: “We kwamen al snel tot de conclusie dat het team het verschil maakt.”
Lana: ‘’Wat maakt het dat iemand weggaat of blijft? We hebben die vraag met medewerkers onderzocht. Wij zijn er toen achter gekomen dat het niet gaat om ‘boeien en binden’, de aanname die vaak wordt gedaan. Het gaat veel meer om het ‘verbinden’. Dat medewerkers het leuk hebben met elkaar en dat als je ergens tegenaan loopt, je een team hebt dat je kan helpen en opvangen.”
“In de verkennende fase van het onderzoek kwamen we tot de conclusie dat het team het verschil maakt. In sterke en stabiele teams letten begeleiders op elkaar, is er voldoende vertrouwen en daardoor eigenaarschap. We vervolgden daarom met de vraag: hoe creëer je sterke en stabiele teams waarin ieder vanuit diens kracht eigenaarschap kan pakken. Als antwoord op die vraag, werd de serious game Expeditie Eiland ontworpen. Een spel waarbij teams, inclusief manager en gedragswetenschapper, onder begeleiding van een teamcoach op avontuur gaan. Teams krijgen tijdens het spel te maken met bekende taken zoals het maken van een rooster, het toedienen van medicatie of het uit bed halen van een cliënt. Door deze taken uit te voeren en na te denken over de belangrijkste waarden, herontdekken teams tijdens de opbouw van het eiland ook nog eens hun eigen regelruimte.”
Samen ontwikkeld
Aaron: “Vijf teams hebben we betrokken bij dit project. Het mooie is dat wij dit echt samen hebben ontwikkeld. Wat tekenend is van de werkwijze bij innovatie is eigenlijk klein experimenteren. Dus bijvoorbeeld iedere keer dat we met het team het spel testten, de feedback meenemen en eigenlijk in een continu ontwerpproces het spel steeds beter laten aansluiten op de behoeften van de collega’s.” Lana: “Er is geen goed of fout bij dit spel. De uitkomst kan bij ieder team anders zijn. Het gaat erom vanuit welke waarden verlenen wij zorg met elkaar? Vandaar dat het spel onder begeleiding van een teamcoach gebeurt, om echt die waarden naar boven te halen. Het spel spelen is een ding, maar de dialoog die daaruit ontstaat is eigenlijk het belangrijkste. Het spel staat dan ook niet op zich, het heeft een voor- en na-traject, het is een totaalproces.”
Brede samenwerking
Aaron: ‘’Naast de betrokken 5 teams is er ook een samenwerking geweest met Raccoon serious gaming voor het ontwerp. Voor de productie van het definitieve spel hebben we samengewerkt met een aantal dagbestedingslocaties van ’s Heeren Loo. Veel van de spelelementen zijn het resultaat van het mooie werk van cliënten uit verschillende regio’s. En het Multi-media bureau in Apeldoorn heeft de toffe professionele instructievideo van Expeditie eiland gemaakt. Dat was echt de kers op de taart. Daarnaast zijn de teamcoaches vanuit de academie aangesloten bij het project. Het spel is overhandigd aan de academie, deze kan nu aangeboden worden als teambuilding activiteit.”
Iedereen voegt waarde toe
Lana: ‘’Wat ik bijzonder vind is dat ik door het werken in deze sector heel anders kijk naar de mensen om mij heen. En meer begrip en meer bewustzijn heb gekregen. Het helpt mij om te beseffen dat iedereen een waarde toevoegt.''
Aaron: “Waarom ik het werk in de VG-sector zo leuk vind is omdat ik denk dat wij op een kantelpunt staan. We moeten heel anders naar de zorg gaan kijken en de zorg anders gaan inrichten. Ik vind het heel waardevol om vanuit innovatie hierin mee te kunnen denken.”