Het verhaal van Paula, Ingrid en Mellany over slaaprobot Somnox

Slaapproblemen komen vaak voor bij mensen met een verstandelijke beperking. Een probleem dat bovendien overdag veel invloed heeft op het lichamelijke en psychische welbevinden van mensen.

Daarom is er veel behoefte aan hulpmiddelen die ondersteunen bij het in slaap vallen. Om die reden heeft ’s Heeren Loo samen met het bedrijf Somnox en andere zorgaanbieders het afgelopen jaar een pilot gedraaid met de slaaprobot Somnox.

Somnox slaaprobot

Somnox is een zachte knuffelbare robot die adembewegingen simuleert. De kalmerende geluiden laten je ontspannen waardoor je eerder in slaap valt. Wanneer je de slaaprobot tegen je lichaam aanhoudt, ga je onbewust rustiger mee ademen en val je makkelijker in slaap. De slaaprobot kun je zelf aan en uitzetten dankzij het bedieningspaneel. Bovendien kun je hem met eigen voorkeuren instellen met behulp van een app op je mobiele telefoon.

Drie cliënten van ’s Heeren Loo, Paula, Ingrid en Mellany, en hun begeleiders vertellen over hun ervaringen. 


Paula

In Monster woont Paula. Paula is 35 jaar en heeft een ernstige meervoudige beperking (EMB). Ze is rolstoelafhankelijk en heeft intensieve zorg en begeleiding nodig. Paula luistert graag muziek op haar eigen kamer of in de gezamenlijke huiskamer. Haar pop is altijd bij haar en daar knuffelt ze graag mee. Door slaaprobot Somnox krijgt ze rust en ontspanning.

De begeleidster van Paula, Colinda, vertelt hoe Paula op de Somnox reageert. "Door het gebruik van de Somnox slaapt Paula gemakkelijker in. Ook als Paula ’s nachts wakker wordt helpt de Somnox haar om weer in te slapen. De Somnox vervangt daarmee de druppels slaapmedicatie die zij voorheen in de nacht kreeg."

Begeleiders zien Paula direct veranderen als de Somnox op haar wordt gelegd. "Ze ontspant en wordt rustiger. De Somnox lijkt Paula nabijheid te geven. Paula huilt ook niet meer elke avond als begeleiders haar te slapen leggen."

Ingrid


In Ede woont Ingrid samen met 7 andere bewoners in een woonwijk. Ingrid is is 29 jaar en houdt veel van films en meidendingen. Nagels lakken is haar favoriet. Door slaaprobot Somnox is Ingrid minder snel moe, eet ze beter en maakt ze leuker contact met anderen.

Ingrid gebruikt sinds september slaaprobot Somnox. Haar begeleidster beschrijft de ervaringen met Somnox: "Ingrid kwam lastig in slaap en vindt het dan fijn om dingen vast te houden en/of te knuffelen. Omdat de Somnox trilt en geluid maakt houdt zij hem graag vast. Om te meten of haar slaap vooruit ging heeft Ingrid een Actiwatch (een horloge dat slaappatronen en -problemen vastlegt) gedragen. Daaruit bleek dat ze met de Somnox dieper en langer slaapt."

Na 3 weken met de Somnox gaat het beter met Ingrid. "Ze is minder snel moe waardoor haar werk overdag bij de dagbesteding haar ook makkelijker afgaat en Ingrid is vrolijker. Normaal was Ingrid als laatste met de lunch klaar maar dat is nu niet meer zo. Door haar verbeterde nachtrust is Ingrid minder prikkelbaar is en maakt ze leuker contact met anderen.”

Mellany


In 't Harde woont Mellany met begeleiding zelfstandig in een appartement. Door slaaprobot Somnox wordt Mellany rustiger wakker en voelt ze zich fitter.

Mellany vertelt hoe slaaprobot Somnox haar bevalt. "Ik sliep altijd heel slecht, en de Somnox helpt me om in slaap te vallen. Als ik in bed lig, houd ik de Somnox tegen mijn buik. Hij gaat dan met je adem mee. Daar word ik heel rustig van en daardoor slaap ik beter in."

In het begin was het wennen om met het apparaat te slapen, maar nu lukt het Mellany niet meer om zonder de Somnox te slapen. Als ze ’s nachts wakker wordt, heeft ze de slaaprobot nodig om weer in slaap te vallen.  Het gebruik van de Somnox helpt Mellany ’s nachts en daar heeft ze overdag profijt van: "Ik word rustiger wakker en voel me fitter."

Terug naar boven