Bij sommige mensen zit het vrijwilligerswerk in het bloed. Zo ook bij Anja. Anja hielp op haar twaalfde al als vrijwilliger op een kinderboerderij en dat vond ze fantastisch! En naast het verzorgen hielp ze ook bij het begeleiden van gehandicapte kinderen die daar op ‘kamp’ kwamen. Anja: “Ik was er altijd al ’s morgens vroeg en vond het heerlijk om de dieren te verzorgen. Ik kreeg veel verantwoordelijkheid en heb daar veel van geleerd.” Inmiddels zijn we al heel wat jaartjes verder en helpt Anja al jaren als vrijwilliger op Het Westerhonk.
Hoe ben je bij Het Westerhonk terechtgekomen?
Anja: “Het zorgen voor en begeleiden van gehandicapte kinderen zat er bij mij al vroeg in door het helpen op de vakantiekampen op de kinderboerderij en alsof het zo moest zijn kreeg ik zelf een gehandicapte dochter, Cheryl. Ze zeggen wel eens, je kiest niet voor je kinderen, kinderen kiezen jou… Ze is opgegroeid in een warm nest, met een drie jaar oudere broer, Michael, die enorm bij haar betrokken was en nog steeds is. Toen het op haar twaalfde thuis niet meer ging, is Cheryl op Het Westerhonk gaan wonen, waarna ik op haar oude dagbesteding, waar ik al vrijwilliger was, uiteindelijk nog 11 jaar heb gewerkt als begeleidster. Toen ik werd afgekeurd vanwege rugklachten ben ik als vrijwilliger bij Het Westerhonk aan de slag gegaan en dat doe ik nog steeds met heel veel liefde.”
Wat doe jij als vrijwilliger?
Anja: “Ik doe eigenlijk heel veel. Ik begeleid een woning met zwemmen. Een keer per week ga ik dan met een groepje cliënten en hun begeleiders naar het zwembad. Daar beleven ze heel veel plezier aan. Cheryl is er dan ook altijd bij. Daarnaast wandel mee ik met cliënten en hun begeleiders, ga mee op bewonersvakanties, help bij georganiseerde feesten en draai bardiensten voor bewoners van Het Westerhonk. Heel afwisselend en allemaal erg leuk en waardevol.”
Wat betekent het voor de cliënten dat jij er voor ze bent?
Anja: “Ze zien mij allemaal als mama Anja. Ik ben een soort moeder voor alle cliënten en het zijn allemaal een beetje mijn kinderen. Als ik binnenkom, zijn ze altijd zo blij. Ze hebben allemaal wat met mij, en ik met hen. Dat is zo leuk. Ik ben inmiddels een bekend gezicht hier, ook door de bardiensten.”
Wat betekent het voor jou?
Anja: “Het is echt een verrijking van mijn leven. Je geeft iets en krijgt er zoveel voor terug, zoals liefde, dankbaarheid, vertrouwen en respect. Voor mij is het contact met de cliënten onbetaalbaar. Hier kan geen salaris tegenop. Daarnaast vind ik het heerlijk om bezig te blijven. En beweging is voor mij heel belangrijk, het zwemmen en wandelen is goed voor mijn rug, dus dat komt mooi uit.”
Zou je het anderen aanraden om vrijwilliger te worden?
Anja: “Jazeker. Waar ik anderen kan stimuleren om vrijwilligerswerk te gaan doen, doe ik dat ook. Het is soms een drempel om in de gehandicaptenzorg te gaan helpen omdat het onbekend is, maar ik zeg altijd: ga het ervaren, het is het mooiste wat er is.”
Ook vrijwilliger worden?
Word vrijwilliger in de gehandicaptenzorg
Wil jij ook bijdragen aan een goed leven voor mensen met een verstandelijke beperking en/of andere beperking? Bijvoorbeeld door met hen te sporten, te shoppen, te koken of gewoon gezellig een kop koffie te drinken? Of misschien ga je liever aan de slag in de tuin of als chauffeur? Wat je ook wilt doen: Je bent van harte welkom!