Houtrijk; een rijke samenwerking en samenleving

‘Meer mogelijkheden en afwisseling in het dagbestedingsaanbod.’ ‘Op verzoek van de medewerker meer uren werken.’ ‘Ander werk waardoor ik nu in mijn kracht wordt gezet.’ ‘Hiervoor ben ik bij 's Heeren Loo gaan werken.’ Het enthousiasme spatte ervan af bij Cederhout 150, 152, Kersenhout 8, 9, 11, en 13 op woensdag 24 mei. Het inluiden van integraal werken werd gevierd met livemuziek, poffertjes, een photobooth, drankjes, oudhollandse spelletjes en schilderen.

Wat eraan voorafging

De 6 woningen werkten voorheen als een micro-huishouden per woning. Dagbesteding werd op de woning gegeven en alle cliënten namen deel aan dezelfde activiteit. Medewerkers probeerden vakanties en verzuim van collega's op te vangen. Daarmee werd veel van hen gevraagd. Manuela van der Vaart, manager zorg, werkte een plan uit om de kwetsbaarheid van één woning te verminderen. Het dagbestedingsaanbod en de werkroosters worden niet meer per woning gemaakt maar per 6 woningen. “Met alle medewerkers ben ik in gesprek gegaan. Waar willen zij werken en hoeveel uur per week? Waar ligt hun expertise? Wat willen zij doen? Het maken van de roosters was een grote puzzel. Dankzij de inzet van expert planner Carla Klomp, manager plan- en flexbureau Tom Brink en integraal persoonlijke begeleider Esther Flecken kregen zij de roosters rond.

Wat betekent dit voor cliënten?

Daniëlle Linting, gedragswetenschapper bij Advisium, was nauw betrokken bij de voorbereidingen, “Ik zie alleen maar blije cliënten! De kwaliteit van de dagbesteding is omhooggegaan. Zowel cliënten als begeleiders kunnen doen wat zij leuk vinden. We zien contacten tussen cliënten onderling die wij niet konden bedenken maar die heel goed uitpakken. Talenten bloeien op. Cliënten nemen nu bijvoorbeeld deel aan voor hen onbekende activiteiten zoals schilderen. Ook wordt er meer gewandeld.” Suzanne, persoonlijk begeleider, vult aan “Het activiteitencentrum is voor sommige cliënten te ver weg en daar zijn veel prikkels. Zij krijgen nu dagbesteding aangeboden op hun eigen woning of een van de naastgelegen woningen.”

Wat betekent dit voor medewerker?

Cliënten bouwen een band op met vaste medewerkers. Esther: “Over het algemeen kunnen we gaten in het werkrooster oplossen met de medewerkers van de 6 woningen.” Willeke vertelt over haar persoonlijke situatie. “Mijn functie is gewijzigd van persoonlijk begeleider naar persoonlijk activiteitenbegeleider. Daarmee ben ik in mijn kracht gezet! Ik ga met plezier naar mijn werk en dit is precies waarom ik voor 's Heeren Loo heb gekozen. Met collega's van andere woningen hebben we nu intensiever contact. Ik geniet ervan als cliënten hun jas pakken zodra een begeleider hen op komt halen voor een activiteit.”

Regiodirecteur Peter Droog: “Voor het slagen van een andere manier van samenwerken moet je moeite doen. Het is mooi te zien hoe jullie de moeite hebben genomen. Ik waardeer dat enorm.”

Houtrijk

Voor de naam van dit plan is een prijsvraag uitgezet onder de medewerkers van de 6 woningen. Kim Wiegant, begeleider in opleiding, bedacht de winnende naam: Houtrijk. Een naam met een visie. “Hout staat voor onze straatnamen, Cederhout en Kersenhout. Ook heeft het een relatie tot de vele bomen die hier staan. En rijk verwijst naar de samenleving tussen cliënten en begeleiders.

De naam is meer dan een projectnaam. Het wordt nu gebruikt voor de buurt en staat voor de fijne samenwerking en samenleving.