IASSIDD2019: “Buitengewoon wat in een paar dagen samenkomt”

IASSIDD2019: “"Buitengewoon wat in een paar dagen samenkomt”

Daar waar kennis en ontwikkelingen van de gehandicaptenzorg samenkomen, hoort 's Heeren Loo ook te zijn. En we waren er! Niet alleen om kennis op te halen, maar ook om te brengen. Als grote, landelijke zorgorganisatie hebben we de verantwoordelijkheid om koploper te zijn in kennis en expertise in de gehandicaptenzorg. Het was dan ook een voorrecht om aanwezig te zijn bij het IASSIDD in Glasgow. Timon Dijkman, directeur expertisecentrum Advisium van ’s Heeren Loo vertelt over zijn ervaringen.

Even voor de beeldvorming. We praten over: 

 • 4 congresdagen 
 • 1.200 deelnemers van over de hele wereld 
 • meer dan 250 presentaties per dag 
 • bijna 80 posterpresentaties 
 • internationale vermaarde keynote speakers
  en een grote diversiteit aan rondetafelgesprekken

“Als je kennis over mensen met een beperking internationaal deelt, krijg je een enorme verscheidenheid. Dat is geweldig om te zien! De onderwerpen liepen uiteen van Oeganda en het ondersteunen van zelfstandig ondernemerschap van mensen met een beperking (bijvoorbeeld veehouders) tot een pleidooi vanuit Amerika om vraagstukken rondom autisme en verstandelijke beperking in relatie tot elkaar te beschouwen. De onderwerpen reiken van inclusievraagstukken, het ondersteunen van ouders van kinderen met een verstandelijke beperking tot het bewijzen van methodieken. En van onderzoek op basis van big data, het bewijzen van technologische innovaties tot onderzoek op celniveau naar veroudering bij mensen met een verstandelijke beperking.”

Alzheimer eerder ontdekken

“Eén voorbeeld uit alle interessante bijdragen, vond ik dat uit onderzoeken blijkt dat mensen met een verstandelijke beperking (vaak gekoppeld aan syndromen) op jongere leeftijd een veel grotere kans hebben op bijvoorbeeld Alzheimer. Daarbij is het bij hen ook nog eens erg lastig om de symptomen van Alzheimer te herkennen. Dat is jammer, want hoewel Alzheimer niet te genezen is, kan via behandeling en therapie de ziekte wel worden vertraagd of verlicht. Een onderzoek richt zich op de vraag of via bloedonderzoek vroegtijdig kan worden ontdekt of iemand Alzheimer aan het ontwikkelen is. Het zou heel mooi zijn als we mensen met een verstandelijke beperking en (startende) Alzheimer zo beter kunnen behandelen.” 

Invloeden op de kwaliteit van begeleiding

“Voor ons is het ook heel interessant om te weten wat van invloed is op de kwaliteit van de begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking. Een onderzoek gebruikte daarvoor gegevens vanaf 2009 van bijna 200 cliënten op meer dan 50 woningen en bij 8 organisaties. Het volgende bleek van belang:

 • voortdurende en consequente investering in scholing over methodieken 
 • de inzet van professionals die in de dagelijkse praktijk de uitvoering van de methodiek kunnen voordoen 
 • voorleven en uitleggen van de methodiek 
 • het beperken van de soorten dienstverlening waar begeleiders zich op moeten concentreren.

Met zulke kennis kunnen we ons voordeel doen.”

Andere opvallende uitkomsten

“Het is te veel om alle onderzoeken op te noemen, een aantal uitkomsten vond ik opvallend:

 • Wetenschappelijk onderzoek helpt om van de Paralympische Spelen een eerlijke en mooie competitie te kunnen maken.
 • Als cliënten met autisme en een verstandelijke beperking vroeg in hun leven intensieve therapie krijgen, stijgt hun IQ.
 • Via fysiologische metingen (in combinatie met observatie) is bewezen dat ouders van zeer jonge kinderen/baby’s met EMB minder leed veroorzaken en meer troost bieden bij het uitvoeren van dezelfde negatieve of pijnlijke handelingen dan een vreemde (begeleider).
 • Mensen met een verstandelijke beperking hebben 1,8 (Australische studie) tot 3,5 (Canadese studie) keer meer kans op het overlijden door een verkeerde behandeling.
 • Mensen met een verstandelijke beperking en psychiatrische problemen worden vaker opgenomen, blijven langer opgenomen en worden vaker weer opnieuw opgenomen dan mensen met alleen psychiatrische problemen.”

Kennis moet praktijk verrijken

"Die enorme schat aan kennis vind ik prachtig, maar het is alleen van betekenis als het de zorg in de praktijk van iedere dag verrijkt. Gelukkig komen de meeste onderzoeken al uit de dagelijkse praktijk voort. Voor nieuwe kennis mogen we als 's Heeren Loo blij zijn met de rijke kennisstructuur die in de afgelopen jaren is opgebouwd. Onder andere met onze partners VU, RUG en Radboudumc. Met hen werken we samen binnen academische werkplaatsen.”

Een bijzondere bijdrage 

“Ik vond het buitengewoon bijzonder wat in een paar dagen samenkomt. Kijkend naar de indrukwekkende hoeveelheid opzienbarende onderzoeksresultaten kan het niet anders dan dat dit de komende jaren een bijzondere bijdrage zal leveren aan zorgorganisaties. Zo kunnen wij duurzaam kwalitatief goede zorg, mooi werk voor zorgprofessionals en vooral een goed en rijk leven voor verwanten en cliënten bieden.”

Gerelateerde items

Terug naar boven