Iedereen is van de wereld, en de wereld is van iedereen

Denk jij nog in beperkingen? Thomas Wempe werkt al zestien jaar bij 's Heeren Loo. Hij heeft altijd veel op woongroepen gewerkt. Maar is nu voornamelijk teamtrainer en -coach. Daarnaast is hij vader van Emma (12). Bij een hersenvliesontsteking heeft zij hersenschade opgelopen. Thomas is regelmatig met haar op pad in haar rolstoel. Hij wil iets aan de beeldvorming doen. Daarom doet hij ook mee aan de campagne van de VGN. Reuze interessant dus om van hem te horen hoe hij over een onbeperkt Nederland denkt.

Wat betekenen een onbeperkt Nederland en écht meedoen voor jou (en Emma)?

"Ik doe bewust mee aan de campagne ‘Nederland Onbeperkt'. Voor mij heeft het een praktische en een emotionele kant. Praktisch zou het mooi zijn als alle plekken bereikbaar zijn voor Emma. Ook al zit ze in haar rolstoel. En dat alles toegankelijk is. Als gezin gaan we er namelijk graag op uit, maar drempels zorgen er soms voor dat we ergens letterlijk niet naar binnen kunnen. Op het andere vlak gaat het er vooral om dat men niet eerst de beperking ziet en dan pas de mens. Op straat openen de meesten met ‘Wat heeft ze?' als ze Emma zien. In plaats van met een vriendelijk ‘Hoe gaat het?'. Of men staart haar alleen maar aan. Mensen mogen best vragen stellen en contact maken uiteraard. Nieuwsgierigheid vind ik alleen maar goed. Maar niet op zo'n botte manier, graag. Emma is meer dan haar rolstoel!"

Wat moet er nog gebeuren in Nederland voor we zo ver zijn?

"We zijn een rijk land en ik ben dankbaar voor de goede ondersteuning die wij krijgen van onze gemeente. Maar er is nog veel te halen. Wat ik me namelijk afvraag, is wanneer we nou de regels kunnen loslaten en durven te kijken naar mensen? Er zijn nog zo veel mensen die tegen stapels papierwerk en enorme bureaucratische muren aan lopen. Aan de andere kant ben ik blij met de ratificatie van het VN verdrag. Eindelijk een signaal van bovenaf. Het is ook de hoogste tijd voor meer inclusie!"

Daar heb je een punt ja, en hoe bevorder jij zelf die inclusie?

"Ik geloof in werken vanuit een onvoorwaardelijke ondersteuningsrelatie en de ander zoveel mogelijk zien zonder oordeel. Ook als bewoners gedrag laten zien dat je niet kan plaatsen. Laten we dan met elkaar de focus niet leggen op het stoppen van het gedrag, maar onderzoeken waar het gedrag vandaan komt.

‘Wat bedoelt diegene nou echt en wat is zijn behoefte?'

Daarnaast is elkaar ontmoeten erg belangrijk. In de afgelopen acht jaar dat ik op buitenlocaties werkte, heb ik altijd (samen met mijn collega's) bewust verbinding gezocht. Met andere instellingen in de buurt bijvoorbeeld. We deden altijd mee aan plaatselijke festiviteiten, zochten altijd de ontmoeting op. Ook gewoon met onze buren. Of in de plaatselijke supermarkt.

Als begeleider probeerde ik de bewoners ook een stem te geven. We bespraken tijdens de maandelijkse cliëntvergaderingen belangrijke thema's op het gebied van hun welzijn. Gezamenlijk en in jip-en-janneke-taal. De uitkomsten hiervan gaven we weer aan henzelf terug en aan het team om op in te spelen."

Wat zou je mensen willen meegeven als het om een onbeperkt Nederland gaat?

"‘Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen!' En tegen mensen die het spannend vinden of niet weten hoe ze in contact kunnen komen met anderen, zou ik willen zeggen: wees nieuwsgierig!"

Ook geïnteresseerd in een baan zoals die van Thomas? Bekijk dan hier welke vacatures wij hebben.

Gerelateerde items

Terug naar boven