Tjitske is 39 jaar en woont in Leeuwarden samen met haar man en twee kinderen. Ze werkt 16 uur per week op kleinschalig wonen als verzorgende IG met mensen met dementie. Op 12-jarige leeftijd werd Tjitske op een stormachtige dag op haar fiets aangereden door een auto. Ze lag vijf dagen in coma en raakte halfzijdig verlamd.
“De linkerkant van mijn lichaam tintelt altijd. Als ik moe ben, tintelt het nog veel meer en doet het ook wel zeer. Een eind lopen lukt dan ook niet goed, dan ga ik wat slepen met mijn voet. Vooral als ik moe ben ervaar ik nog pijnklachten; het voelt dan zwaar en geïrriteerd.” Dat is voor Tjitske een waarschuwing dat ze het even iets rustiger aan moet doen. Gelukkig kan ze verder wel alles met de linkerkant van haar lichaam. Daarnaast kampt Tjitske door haar hersenletsel met vermoeidheidsklachten, vond ze het lastig om het overzicht te houden en kon ze geluiden en veel prikkels slecht verdragen. Dit kostte haar veel energie.
Hulp nodig
Toen Tjitske het ongeluk kreeg, was er nog niet zoveel bekend over NAH. Er werd toen al snel gezegd vooral verder te gaan met het gewone leven. Tjitske wilde toen eigenlijk gewoon graag geholpen worden: “Ik snapte niet goed wat ik mankeerde. Door het behandelprogramma Hersenz heb ik geleerd wat hersenletsel precies allemaal inhoudt. Daardoor begrijp ik mezelf nu ook beter en mijn omgeving mij ook. Ze snappen nu ook beter waarom ik moe ben en even op bed ga liggen. Daar hoef ik me dan niet meer gefrustreerd over te voelen. Ik vind het ook heel fijn dat ik dat nu goed uit kan leggen. Ik ben daarom ook erg blij dat Hersenz op mijn pad is gekomen."
Lat te hoog
Voordat Tjitske behandelprogramma Hersenz volgde, had ze onder meer moeite om het huishouden goed bij te houden. Alles werd al gauw onoverzichtelijk. Ze vroeg ook nauwelijks om hulp. Tjitske legde de lat voor haarzelf vaak te hoog. Ze moest altijd veel van zichzelf, omdat ze dacht dat ze dat ook gewoon móest kunnen. Door het behandelprogramma heeft ze geleerd om vaker om hulp te vragen en dat dat ook helemaal niet erg is. Nu krijgt ze één keer in de week hulp in de huishouding. Hier is ze erg blij mee, omdat het haar meer rust brengt.
Grenzen aangeven
Tjitkse is twee jaar geleden begonnen met Hersenz, nadat ze via een vriendin van haar zus werd getipt. Het heeft haar erg geholpen. “Door het behandelprogramma begrijp ik beter wat ik heb en snap ik waarom de dingen zijn zoals ze zijn. Ik weet nu beter het overzicht te houden en dat brengt me ook direct meer rust. Ik ben zelf ook rustiger geworden. Bovendien durf ik nu beter mijn grenzen aan te geven en voor mezelf op te komen.” Op dit moment is Tjitske bezig met de evaluatiefase van het behandelprogramma.
Groepsbehandeling
Tjitske volgde het behandelprogramma in een groep. “Een groepsbehandeling vond ik prettig. In het begin vond ik het wel spannend, ook omdat je elkaar niet kent, maar toch vond ik het fijn om mijn verhaal te kunnen delen met lotgenoten. Je begrijpt elkaar goed en kunt ook ervaringen met elkaar uitwisselen.” De module ‘Denken en Doen’ heeft haar direct erg geholpen. Tjitske is door het volgen van behandelprogramma Hersenz in positieve zin veranderd. Haar directe omgeving merkt dat ook en begrijpt haar keuzes nu beter, mede door Tjitskes uitleg over de ‘lepeltjes-theorie’.
Positieve blik naar de toekomst
“In de beginperiode van mijn hersenletsel twijfelde ik nog wel eens of het allemaal wel goed zou komen. Nu kijk ik, dankzij behandelprogramma Hersenz, met een positieve blik naar de toekomst. Er is een zware negatieve deken van me afgevallen. Ik raad het behandelprogramma daarom anderen erg aan. De groepsbehandeling heeft mij veel gebracht en daar ben ik erg dankbaar voor.”
Informatiebijeenkomst Hersenz
Wil je meer weten over wat behandelprogramma Hersenz precies inhoudt? Meld je dan aan voor een van de (online) informatiebijeenkomsten voor cliënten, mantelzorgers en naasten. Een behandelaar geeft uitleg. Ook vertelt een ervaringsdeskundige wat de behandeling voor hem of haar heeft betekend. De online sessie duurt een uur. Natuurlijk kun je ook je vragen stellen. Je kunt je aanmelden via de website van Hersenz.