“Ik ben dankbaar dat zij mijn mogelijkheden zagen”

Joelle, student hbo Social Work, heeft het syndroom van Usher. Daardoor ziet zij zeer slecht en draagt ze een gehoorapparaat. Het vinden van een stageplaats viel niet mee. Keer op keer werd zij afgewezen. Na de zesde afwijzing vroeg zij om hulp bij haar opleiding, de Christelijke Hogeschool in Ede. Zij tipten haar om een poging te wagen bij ’s Heeren Loo in Apeldoorn. En met succes, want bij de dagbesteding Hout & Groen zagen ze mogelijkheden.

Zelf cliënten begeleiden

“Op mijn sollicitatieformulier had ik ingevuld dat ik een stageplek zocht waarin ik 1-op-1-begeleiding zou kunnen geven, want ik kan visueel geen overzicht houden op een groep. Tijdens het kennismakingsgesprek gaven begeleiders Ayla en Freek aan dat er zeker cliënten waren die behoefte hadden aan individuele begeleiding bij het behalen van hun doelen. Na 2 maanden meelopen, kan ik nu zelf cliënten begeleiden. Met één cliënt die meer moet bewegen, ga ik 2x per week wandelen. Mijn blindengeleidehond Powell gaat dan ook mee. Op de dagbestedingslocatie zelf red ik me zonder Powell. Dan ligt hij rustig in zijn mand. Hij is dus ook blij met een extra rondje om. Een andere cliënt, van wie we sinds kort weten dat hij slechtziend is, kon de materialen niet vinden. Hij ziet nog wel felle kleuren. Daarom heb ik bedacht om de materialen in felgekleurde bakken te zetten, zodat hij weer zelfstandig dingen kan pakken.

Spannend maar ook leerzaam

"Door mijn eigen beperking ben ik me extra bewust van de invloed van de omgeving. Het viel me op dat de toegankelijkheid in sommige gebouwen beter kon. Daarom heb ik nu als stageopdracht om de toegankelijkheid van de gebouwen op het woonzorgpark Groot Schuylenburg te onderzoeken. Het mooie van deze stage is, dat als ik iets signaleer, ik het zelf mag oppakken om het te verbeteren. Dat vind ik soms wel spannend, maar ook heel leerzaam. Gelukkig begeleidt Ayla mij daar goed bij tijdens gesprekken. Tussendoor steunt het team mij. Als ik bijvoorbeeld niet weet hoe ik verder moet met een cliënt, kan ik altijd hun hulp inroepen. Zo heb ik geleerd dat ik duidelijker moet zijn als een cliënt zich niet aan afspraken houdt. Natuurlijk proberen ze je uit. Ik moet dan niet in discussie gaan."

Nieuws-Paul-min.jpg

'De acceptie van mijn beperking is belangrijk'

"Het mooie van werken met deze cliënten is dat ze heel direct zijn. Ze weten dat ik slecht zie en hoor. En ze weten dat het nog zal verslechteren. Ze benoemen dan gewoon dat ik straks helemaal blind word. Daar moet je wel tegen kunnen. Tijdens mijn revalidatietraject was er veel aandacht voor rouwverwerking. De acceptie van mijn beperking is echt belangrijk. Ook nu. Daar wil ik later graag anderen mee helpen. In mijn 4e jaar ga ik een minor ‘Beroepsmatig omgaan met rouw’ volgen. Ook wil ik straks graag in de revalidatie van mensen met doofblindheid of niet-aangeboren hersenletsel werken."

Dankbaar

"Ik ben echt heel dankbaar dat Ayla en Freek mijn mogelijkheden zagen en het met mij aandurfden. Ik voel me echt thuis, het is een hecht team, je kunt alles tegen elkaar zeggen, het is gezellig en mijn collega’s kijken en denken goed mee. Ze zijn ook tevreden met mij. Ik hoor terug dat ik aanwijzingen snel oppik en goed met de cliënten omga. En cliënten vragen of ik blijf na mijn stage. Een groter compliment kun je niet krijgen.”

*Het syndroom van Usher is een erfelijk syndroom waardoor mensen geleidelijk doof en blind worden.

Laatste nieuws