“Ik ben hier gelukkig”

Bas voelt zich helemaal thuis op zijn huidige woonplek. Hij houdt van de gezelligheid in de gezamenlijke woonkamer, maar heeft ook veel behoefte om alleen op zijn kamer te zijn. Het komt dus goed uit dat hij een appartement heeft met eigen woonkamer, slaapkamer en badkamer. “Sinds ik hier woon voel ik me thuis, merk ik dat ik op de juiste plek zit”, aldus Bas.

Werk en vrije tijd

De dagen van Bas zijn goed gevuld. Hij werkt bij de Transportgroep waar hij glas ophaalt en kranten en pakketjes bezorgt. “En sinds kort hebben we mooi nieuw werk”, vertelt Bas. “In Nijmegen halen we op verschillende plaatsen voedsel op. Dat brengen we dan naar een plek waar ze pakketten maken voor mensen die het niet kunnen betalen.” Verder sport Bas bij de gymclub, helpt hij bij de duwclub en het koffiecafé. In zijn vrije tijd gaat hij daarnaast vaak op bezoek bij zijn ouders of zijn zus. Bas: “Gewoon gezellig kletsen.” Of hij heeft een uitje met zijn vaste vrijwilliger Mart. Samen koffiedrinken, lunchen of rummikub spelen. En elk jaar gaan ze samen een dagje op stap. Bas: “Ik ga het liefst naar een museum waar je iets kunt beleven. Als ik maar geen strandwandeling hoef te maken haha.”

Zelfstandigheid

Toen Bas op deze woning kwam, moesten de begeleiders hem de hele dag aan de hand nemen. Bijvoorbeeld om naar zijn werk te gaan of zijn appartement op te ruimen. In de tussentijd is hij veel zelfstandiger geworden. Persoonlijk begeleider Chris: “Bas heeft veel geleerd. Veel dingen die hij eerst moeilijk vond kan hij nu zelf. Hij heeft geleerd meer te praten, gaat zelfstandig naar zijn werk en houdt zijn appartement netjes. Wij ondersteunen alleen maar een beetje.” Bas vult lachend aan: “Ze helpen me met niks, haha.”

Privacy

Bas stel prijs op zijn privacy. Zo eet hij meestal op zijn appartement, speelt er spelletjes op zijn iPad of kijkt tv. Maar hij houdt ook van gezelligheid, bijvoorbeeld van bordspelletjes als ‘Mens erger je niet’. En Bas zorgt voor vrolijkheid op de woning. Hij luistert graag naar muziek en zingt dan luidkeels mee. “Bas zingt vaak hard dus dat kunnen we in de woonkamer allemaal horen. Maar dat vinden we alleen maar gezellig”, aldus Chris. “Het liefst luister ik Hollandstalige muziek”, vertelt Bas. “Frans Bauer is mijn favoriet. Ik ben een keer bij een optreden geweest, dat was super.” Bas houdt er ook van, zelf op het podium te staan. Zo presenteert hij vaak de karaoke in De Wielewaal.

Jubileum

Bas is 48 en woonde als kind lang bij zijn ouders in Druten. Toen dat niet meer goed ging, verhuisde hij naar een locatie voor begeleid wonen. In 2012 kwam hij bij ’s Heeren Loo in Druten terecht. Op de woning waar hij nu verblijft, woont hij inmiddels 7 jaar. “Ja, hoe houd ik het vol hè. 7 jaar hier en bijna 12½ jaar in Druten, ik moet een onderscheiding krijgen”, zegt Bas. “Nee hoor, grapje, ik vind het fijn hier. De medewerkers zijn goed, de andere bewoners zijn goed. Ik ben hier gelukkig.”