“Ik ben verliefd geworden op de gehandicaptenzorg”

“Als ik met onze bewoners door Druten loop, kijkt niemand vreemd op. Het concept van ons woonpark is heel bijzonder: de bewoners wonen tussen de andere inwoners van Druten. Hier is echt sprake van inclusie. Ik zie dat de bewoners daar baat bij hebben. Ze worden hier normaal gevonden en dat geeft hen een goed gevoel.”

Lizan Wassing, integraal begeleider

Bekijk ook het filmpje met Lizan.

Lizan: “In 2018 maakte ik kennis met Boldershof. Als 18-jarige zat ik in het tweede jaar van mijn VIG-opleiding en liep er stage op een groep met bewoners met een meervoudige beperking. Deze bewoners kunnen niet praten en liggen voornamelijk op bed. Het was voor mij de uitdaging te ontdekken hoe zij communiceren en contact zoeken. Door iedere bewoner te leren kennen, zag ik hoe zij mij iets duidelijk maakten. Ik zag een hele andere wereld. Erg mooi en bijzonder. Deze groep maakte dat ik verliefd werd op de gehandicaptenzorg.”

Romantisch beeld bij ouderenzorg

“Van jongs af aan wilde ik werken met ouderen. Na mijn opleiding ging ik aan de slag bij een verzorgingshuis. Een hele andere omgeving en doelgroep. Ik merkte al snel dat het werk mij geen voldoening bracht en ik terug wilde naar de gehandicaptenzorg. Na een open sollicitatie aan 's Heeren Loo mocht ik bewoners met moeilijk verstaanbaar gedrag begeleiden. Als 20-jarige vond ik dat toen een heftige groep. Daarom stapte ik over naar de groep die ik nu begeleid: ouderen met gedrag op laag niveau. Ik werk dus alsnog met ouderen, maar wel in de door mij zo geliefde gehandicaptenzorg.”

De mensen zijn puur

“Onze bewoners zijn puur. Ze vinden het lastig zichzelf goed uit te drukken en zijn daarbij afhankelijk van anderen. Ik heb het geluk dat ik gevoelens van anderen goed aanvoel en daardoor makkelijk in contact kom. Onze bewoners worden bijvoorbeeld vaak hoger ingeschat en daardoor snel overvraagd. Dat kan ze overprikkeld maken. Het is de kunst te ontdekken wat een bewoner die overprikkeld is nodig heeft. Een knuffel, fietsen, even praten. Zo’n één-op-één moment vind ik het mooiste wat er is. Ik haal er voldoening uit als ik zie dat een bewoner zich na ons momentje weer op het gemak voelt en relaxed is. In ons vak ontvang je niet snel een dankjewel van een bewoner. Als ik dan met mijn gedrag het vertrouwen weet te winnen en ze uit zichzelf komen vertellen wat er speelt, is dat voor mij het grootste compliment.”

Waardering als begeleider

“Ik vind 's Heeren Loo een warme organisatie. De organisatie ziet mij als begeleider echt staan en heeft aandacht voor wat ik doe. Ik voel mij gewaardeerd. De begeleiding is goed, je krijgt ondersteuning bij eventuele incidenten en er zijn volop mogelijkheden je te ontwikkelen. Ik maak hier nog altijd een leerproces door."

Wil jij net als Lizan elke dag werken vanuit jouw talent? Hier lees je meer. Neem gerust vrijblijvend contact op om te ontdekken welke mogelijkheden er voor jou zijn!