“Ik blijf hier lekker!”

Jannetje werd 63 jaar geleden geboren op een fruitbedrijf in de Neder-Betuwe. Ze is de vierde in een gezin met drie jongens en twee meisjes. Jannetje heeft het syndroom van Down. Ze ging eerst naar de lokale kleuterschool, en daarna met de bus naar de BLO school in Tiel. Toen de situatie thuis met opgroeiende broers en zus te ingewikkeld werd, verhuisde ze naar 's Heeren Loo in Druten. Daar woont ze nu ruim vijftig jaar.

Betrokken familie

Jannetje’s oudste broer Adriaan is haar mentor. Hij nam deze rol op zich toen hun moeder overleed. Adriaan: “Mijn moeder hield zich het meest intensief bezig met het welzijn van Jannetje, maar we waren allemaal betrokken bij haar wel en wee. Ze deed vroeger eigenlijk gewoon aan alles mee. We namen haar overal mee naar toe, en ze beleefde net zoveel plezier aan uitjes als wij.“ Ook nu gaat Jannetje graag èn regelmatig op bezoek bij haar familie. Aan leuke activiteiten geen gebrek. Lekker samen spelletjes doen, zo is ze vooral heel goed in rummikub. Kamperen en zwemmen in het Land van Maas en Waal. Naar de musical van Tina Turner, een van haar idolen. Op vakantie naar Canada, waar haar lievelingsoom Coen woont. Of op bezoek bij broer Gerrit Reinier in Noorwegen. Jannetje: “Hij woont al jaren in Noorwegen en ik ben er een paar jaar geleden geweest met m’n zus Annemarineke. Dat vond ik helemaal geweldig, maar ook wel spannend, zo’n reis met het vliegtuig!”

Leren, werk en hobby

Van stilzitten houdt Jannetje niet. Naast haar werk heeft ze allerlei hobby's (gehad): lezen, breien, borduren, puzzelen, blokfluiten, fietsen en gamen op haar tablet. En zwemmen, van vroeger uit al een van haar liefste bezigheden. Jannetje: "Zwemmen vind ik nog steeds superleuk. Ik heb ook in het zwembad gewerkt, daar hielp ik de kleine kinderen afdrogen en aankleden. Dat paste heel goed bij mij. Ik ga ook graag naar de bibliotheek. Vroeger heb ik zelfs meegewerkt aan een boek over naar de bibliotheek gaan. Ik heb ook gewerkt in de kledingwinkel die er vroeger bij Boldershof was, en op de kaarsengroep van Het Atelier. Mijn specialiteit was brokkelen, stukjes oude kaars sorteren zodat ze weer gebruikt kunnen worden voor nieuwe kaarsen. Nu ga ik overdag naar dagbesteding De Bezige Bij. Daar leer ik nog steeds leuke dingen zoals koken en breien, en kan ik lekker friemelen met een bolletje wol. Op mijn kamer heb ik ook altijd wat wol liggen. En ik luister graag naar muziek. Ik houd van Anouk, Tina Turner en Marco Borsato". Jannetje is nog steeds in beweging. Onlangs leerde ze bij de Academie voor Zelfstandigheid hoe ze met haar familie kan skypen via haar tablet. En ze loopt elke dag een rondje over het terrein, en gaat dan ook de geitjes voeren.

Verhuizing

Adriaan: “Jannetje maakte net als ieder ander deel uit van ons gezin, maar op enig moment werd de zorg voor mijn ouders echt te zwaar. Toen het duidelijk werd dat het voor iedereen beter was dat Jannetje zou verhuizen, zijn mijn ouders op zoek gegaan naar een goede plek om te wonen. Vrienden gaven hen de tip eens te gaan kijken bij Boldershof in Druten. Mijn moeder was werkzaam geweest in de zorgsector, dus ze had de benodigde kennis om een goede keuze te maken. Boldershof beviel goed, en op haar twaalfde is Jannetje daar naartoe verhuisd.”

Passende woonsituatie

“Eerst ging ik op Aladin wonen”, aldus Jannetje. “Maar ik heb op meer plekken gewoond want ik woon hier al vijftig jaar! Na Aladin ging ik naar de Schakel, toen naar de Steenakker en de Kloosterlaan, en nu woon ik op Pitershof.” Adriaan vervolgt: “Mijn ouders wilden graag dat Jannetje zo zelfstandig mogelijk zou wonen. Daar heeft ze dan ook een aantal grote stappen in gezet. Hoogtepunt van zelfstandigheid was op de Steenakker, waar Jannetje samenwoonde met meerdere jongeren. Het was daar een gezellige boel en ze heeft er met haar medebewoners en leiding veel lol gehad. Nu ze ouder wordt, zet Jannetje eigenlijk weer stapjes terug in zelfstandigheid en is de woonomgeving weer meer beschermd. Precies passend bij haar situatie. Ze heeft hier een uitstekende begeleiding, Thea is haar grote steun en toeverlaat. Ze houdt ook Jannetje’s gezondheid en kledingkast in de gaten. Voor haar 50-jarig jubileum zijn ze gezellig samen met mede-begeleider Naomi in Beneden-Leeuwen nieuwe kleren gaan kopen. De viering was in kleine kring vanwege corona. Maar de borrel voor medebewoners, vrienden, en bekenden komt hopelijk komende zomer!" Jannetje, tot slot: “Hier op Pitershof vind ik het nu het leukst, en heerlijk rustig, dus ik blijf lekker!”

Laatste nieuws