Toen Ed niet meer als technicus kon werken, ging hij op zoek naar een andere baan. Tijdens zijn zoektocht kwam hij in contact met ’s Heeren Loo Boldershof. “Ik bood aan als vrijwilliger licht technisch onderhoud te verrichten. Al snel merkte ik echter dat ik dat fysiek niet aankon. Maar ik wilde wel betrokken blijven. En zo kwam ik als extra ondersteuner op een woning terecht."
Doordat Ed taken op zich nam als brood smeren en koffiezetten, kregen de begeleiders meer tijd bewoners te ondersteunen. Eigenlijk zou Ed alleen blijven tot hij ander werk gevonden had. Het viel de manager echter op dat het contact met bewoners hem op een natuurlijke manier goed afging, en hij bood Ed een opleiding en een arbeidscontract aan. Daarmee zag Ed zijn kans weer deel te nemen aan de arbeidsmarkt. Hij begon in eerste instantie met een mbo-opleiding, maar stapte al snel over naar het hbo. Inmiddels werkt hij alweer een paar jaar met veel plezier als begeleider van bewoners met moeilijk verstaanbaar gedrag.
Dag in blokjes delen
“Ik heb echt moeten leren nuchter te blijven in gecompliceerde situaties. Maar door de kennis die ik opdeed in de trainingen van ’s Heeren Loo, besefte ik dat het ‘moeilijk verstaanbare’ gedrag van bewoners, niet op jou gericht is”, aldus Ed. “Het kan helpen samen de dag in blokjes te verdelen. Zo maak je het overzichtelijk. Per blokje kijk je welke ondersteuning nodig is. Waarbij het belangrijk is dat jij als begeleider de regie houdt. Want als een bewoner snel wil maar dat niet aankan, kan dat tot een botsing leiden. Vooral als je de bewoner nog niet goed kent gaat dat wel eens mis. Maar als je bereid bent van bewoners te leren, leren zij jou hoe je het best met hen kunt omgaan.”
Vertrouwen winnen
Sinds een halfjaar is Ed contactpersoon van een bewoner met een sterke eigen wil. De zaken moeten echt op haar manier gebeuren. Ed: ”Soms duurt het jaren voordat je het vertrouwen van een bewoner wint. In het begin had ik geen idee hoe met haar om te gaan. Ze wast vaak haar handen en wil dat op haar eigen kamer doen. Kan dat niet, dan blijft ze gewoon zitten. Ook vindt ze het niet fijn aangeraakt te worden. Maar toen haar ouders een tijdje geleden langskwamen, liep ze uit zichzelf achter mij aan en raakte mij aan. Haar ouders vonden dat heel bijzonder.”
Elke dag een succesje
Ed haalt veel voldoening uit zijn werk: “Ik ga elke dag met een voldaan gevoel naar huis. Want het gaat hier niet om het doel, maar om de weg ernaartoe. Zoals rust brengen door samen te koken als een bewoner gespannen is. Of een bewoner tijdens de dagbesteding overtuigen samen wat pakketjes rond te brengen. En als dat niet lukt, het gewoon de volgende dag weer oppakken. Want het enige doel is elke dag zo leuk en zo goed mogelijk maken voor de bewoners. Van de ochtend tot de avond boek je succesjes. Zelfs als je ziet dat je iets beter op een andere manier had kunnen doen. Dat is dan namelijk je succesje van die dag.”
Wil jij net als Ed elke dag mooi werk doen? Bekijk de vacature op werkenbijsheerenloo.nl