
Michelle Maasen (31 jaar) is voorzitter van de centrale cliëntenraad van ’s Heeren Loo en van de regionale cliëntenraad in Tiel. “Het is veel, maar wel heel leuk.”
Michelle: “Als voorzitter mag ik meedenken in het beleid van de organisatie, advies geven en instemming hebben. Als ik het ergens niet mee eens ben, dan wordt dat meegenomen. Het gaat daarbij niet alleen om mij, maar om de hele organisatie en iedere client. Om ieders belangen daarin mee te nemen, vind ik het mooie aan mijn rol.”
Michelle begon een aantal jaar geleden als lid van de regionale raad in de regio waar zij woont. In de coronatijd kon zij voorzitter worden en vanuit die rol werd ze ook voorzitter van de centrale cliëntenraad. In de centrale cliëntenraad zit vanuit elke regionale raad een vertegenwoordiger. Ook de verwantendeelraad is onderdeel van de centrale cliëntenraad. “Bepaald beleid gaat eerst langs mij en de voorzitter van de verwantendeelraad voordat het naar de hele raad gaat. Op die manier bepalen we eerst of we het onderwerp bespreekbaar maken of dat het later opgepakt wordt. Dat vraagt best veel van me. Ik krijg veel e-mails en heb veel afspraken. Als er sollicitaties zijn voor een nieuwe directeur zit een van ons ook bij die gesprekken. Dat vind ik erg leuk en leerzaam om te doen. Zo leer je mensen kennen. Daarbij let ik heel goed op hoe iemand reageert en of diegene open is. Iemand moet het echt doen met zijn hart.”
Michelle: “Dat ze mij als voorzitter wilden, daar ben ik heel trots op. En ook op dat ik het ook kan leiden. Dat is niet altijd makkelijk. We hebben met elkaar afspraken gemaakt over hoe we het beste kunnen vergaderen. Ik speel daarin een actieve rol. Met Rianne, de ambtelijk secretaris, neem ik van tevoren altijd de agenda door. De samenwerking met haar is heel fijn. We bespreken vooraf duidelijke planningsvormen, zodat ik een houvast heb. Ik vind het superleuk om te doen. Ik merk dat ik door de raad enorm gegroeid ben. Als persoon en als voorzitter. Het geeft mij veel zingeving. Ik kan echt iets voor anderen betekenen en ik krijg er ook wat voor terug. Vanuit mijn rol kan ik bijdragen aan een beter leven voor cliënten en mooi werk voor medewerkers.”
“De samenwerking tussen verwanten, de regionale raden en de centrale cliëntenraad gaat enorm vooruit. De regionale raad waar ik voorzitter van ben, vind ik daar een mooi voorbeeld van. Met de regiodirecteur en de verwantenraad werken we echt samen aan het waarmaken van de beloftes van ’s Heeren Loo. Onlangs hebben we met de verwanten en cliënten uit de regionale raad een heidag gehad. Op die dag bespraken we met elkaar waar we naartoe willen en wat belangrijk is het komende jaar. Er komt steeds meer besef dat cliënten ook wat te zeggen hebben en het recht hebben om er wat van te vinden. De bekendheid over wat zeggenschap en medezeggenschap neemt toe. Eigenlijk moet alles wat cliënten aangaat langs de raad.”
“Aan iedereen die overweegt om lid te worden van de cliëntenraad zou ik willen zeggen: kom gerust een bakkie koffie, thee of chocomelk doen. Na zo’n kennismaking kan je een keer meedraaien in een regionale raad om te kijken of het wat voor je is.”