“Ik krijg heel veel van Theo”

Stella is 35 jaar, heeft een zoontje van vijf jaar en houdt van mensen. Toen ze 7 jaar geleden van Griekenland naar Nederland emigreerde, wist ze één ding zeker: Ik wil mensen helpen die het nodig hebben. Stella: “In Griekenland is de gehandicaptenzorg minder goed geregeld dan in Nederland en er zijn weinig vrijwilligers. Iedereen heeft genoeg aan zijn eigen problemen en kijkt niet om naar anderen. Dat verbaasde mij als kind al. Ik wilde juist wel graag anderen helpen. Dus toen ik in Nederland kwam en zag hoe goed het hier geregeld was in de zorg en met het vrijwilligerswerk, wist ik dat ik daar een bijdrage aan wilde leveren. En daarnaast zou het me helpen om de Nederlandse taal te leren.”

Wat zijn je eerste ervaringen met vrijwilligerswerk?
Stella:
“Ik ben via mijn schoonmoeder begonnen in een bejaardenhuis in Rotterdam. Daar kookte ik voor de bewoners, want ik sprak de taal nog niet en kon daardoor bijvoorbeeld niet met de ouderen wandelen. Dit hield op omdat er te veel vrijwilligers waren. Ik ben na een jaar verhuisd naar Westland en ben op zoek gegaan naar iets anders. Dit lukte in het begin niet door corona, maar uiteindelijk waren er overal weer vrijwilligers nodig. Ik wilde iets gaan doen voor iemand die écht hulp nodig heeft. Toen kwam ik begin dit jaar bij Het Westerhonk terecht. Ik kon kiezen uit 5 cliënten. Ik vond het zo moeilijk om te kiezen, want het leek me allemaal heel leuk. Ik koos voor Theo, omdat hij dezelfde naam heeft als mijn zoontje, haha. Toen ik Theo voor het eerst ontmoette, was er gelijk een klik. Ik lachte naar hem en kreeg een grote glimlach terug. Ik wist meteen dat dit de juiste keuze was.”

Wat ondernemen jij en Theo samen?

Stella:
“Ik ga om de drie weken op zaterdag naar Theo toe. We hebben eigenlijk altijd een vaste routine. We gaan koffiedrinken bij Samen, naar Duinboerderij Willemshoeve en de speeltuin. Soms gaan we wandelen of puzzelen. Theo vindt alles leuk. Hij is ook gek op zingen, knutselen en computeren.”

Wat doet het vrijwilligerswerk met jou persoonlijk?
Stella:
“Ik word blij als ik Theo blij maak. Ik ben de vrijwilliger, maar ik krijg heel veel van Theo. Je geeft niet alleen, maar je krijgt er heel veel voor terug. Als ik gestrest ben, raak ik dat gelijk kwijt als ik Theo zie. Ik vind het heel fijn dat ik mijn bijdrage kan leveren aan een leuke dag voor Theo, iets was ik in Griekenland nooit heb kunnen doen. Ik heb mijn zoontje wel eens meegenomen en ook met hem was er gelijk een klik. Toen Theo kleine Theo weer wilde zien, maar hij niet kon meekomen, hebben ze met elkaar gebeld. Dat was heel leuk voor allebei.”

Wat betekent het voor Theo?

Stella:
“Theo is altijd blij om me te zien en dat is wederzijds. Hij staat altijd al bij de deur op me te wachten met een kop koffie.”

Zou je het anderen aanraden om vrijwilligerswerk te doen?

Stella:
“Zeker, dat doe ik de hele tijd. Vooral bij collega’s en vrienden. Ik vertel altijd dat het zo leuk is om te doen en dat je heel veel energie krijgt van het geven. Ik hoop dat dit interview nog meer mensen motiveert om vrijwilliger te worden. Het is heel belangrijk voor de cliënten, maar ook voor jezelf. Het geeft een goed gevoel als je iets kunt doen voor een ander.”

Wil jij net als Stella het verschil maken en de dagen van de cliënten een beetje mooier maken? Neem dan contact op met Ada en Jacqueline van de afdeling Vrijwilligerswerk via vwwesterhonk@sheerenloo.nl. Zij kunnen je alles vertellen over vrijwilligerswerk bij Het Westerhonk.

Gerelateerde items

Terug naar boven