“Ik leer hier omgaan met mijn emoties en voel me veilig”

Jeremy (15) heeft al veel meegemaakt in zijn jonge leven. Hij heeft een licht verstandelijke beperking en hechtingsproblemen. Doordat hij geen stabiele thuisbasis had was Jeremy veel op straat te vinden. Hier werd misbruik gemaakt van zijn kwetsbaarheid. Hij raakte steeds verder van het pad af, kon niet in zijn pleeggezin blijven wonen door zijn driftbuien en verhuisde van de ene instantie naar de andere.

Sinds een aantal maanden verblijft Jeremy bij Groot Emaus in Soest, het orthopedagogische behandelcentrum van ’s Heeren Loo. Hier voelt hij zich gezien en gehoord. Jeremy houdt niet van praten en volgt daarom PMT (Psychomotorische Therapie). “Zo leer ik omgaan met zijn emoties en met spanning. Ik voel me hier veilig en in mijn plan staan de doelen waaraan ik werk. Dat doe ik bij PMT maar ook op school en bij Vrije Tijd. De behandeling gaat dus overal door. Maar ik heb ook wel ontspanningsmomenten hoor”, zegt hij lachend. “Er zit bijvoorbeeld een voetbalveldje pal achter het huis. Dat is superfijn.”

Veilige omgeving met veel structuur

“Onze professionals hebben jarenlange ervaring met deze jongeren” vertelt Rik Doljé, manager zorg locatie Soest. “Zij zorgen voor een veilige omgeving met veel structuur en gaan altijd uit van wat een jongere kan en nodig heeft. Ze helpen bij het aanleren van belangrijke vaardigheden en bij het ontwikkelen van ander gedrag. Bijvoorbeeld hoe ze beter om kunt gaan met lastige situaties.

We betrekken zoveel mogelijk voor de jongere belangrijke personen bij de behandeling. En vaak werken we nauw samen met andere specialisten binnen en buiten 's Heeren Loo. We gaan altijd uit van het positieve en werken overal samen aan hetzelfde behandelplan. Hierbij is alles erop gericht om de ontwikkeling van de jongere weer op gang te helpen en te werken aan een toekomst waarin hij zo veel mogelijk mee kan doen in de maatschappij. In zijn eigen tempo, op zijn manier en binnen zijn kunnen. De jongens en meisjes die hier in Soest verblijven zijn hier altijd tijdelijk.”

Beschikbare plaatsen

Zowel op onze locatie in Ermelo als in Soest komen regelmatig behandelplekken vrij. Herken jij het verhaal van Jeremy en ben je op zoek naar een behandelplek voor een jongere met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen in de leeftijd van 8 tot ca. 16 jaar? Neem dan contact op met ons zorgloket via 088-0368030 (tijdens kantooruren) of per mail via zorgloket.groot-emaus@sheerenloo.nl. Onze medewerkers Judith en Lisette bepreken graag de mogelijkheden met je. Meer informatie over orthopedagogisch behandelcentrum ’s Heeren Loo Groot Emaus vind je op www.sheerenloo.nl/grootemaus.

Lid VOBC

Groot Emaus is lid van Vereniging Orthopedagogische Behandelcentra (VOBC) en heeft hiervan het Keurmerk “OBC in perspectief” toegekend gekregen. Dit wil zeggen dat Groot Emaus voldoet aan de kwaliteitscriteria zoals opgenomen in het kwaliteitskader van de VOBC: “OBC in perspectief".