Een hond heeft geen oordeel en vindt alles prima. En heeft een positief effect op mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB). Begeleider Noortje neemt haar labradoodle Silke regelmatig mee naar haar werk op een woning in Apeldoorn. “Wij mensen praten vrij snel, we willen altijd weten wat er in iemand omgaat. Terwijl mensen met EMB zich vaak niet verbaal kunnen uiten. Een hond praat niet, die vindt niks. Hij kwispelt altijd en heeft geen oordeel. Dat maakt hem vooral voor deze mensen erg toegankelijk.”
“De meeste mensen die in deze woning wonen, zitten in een rolstoel. Ze genieten echt van de aanwezigheid van Silke. Van het voelen van zijn zachte vacht, als hij rolt over de grond en soms lachen ze als hij moet niezen of zijn bak met water leeg slobbert.” Silke is een labradoodle en kwam als puppy bij Noortje en haar gezin. “Het is zo’n relaxte hond. Dat wilden we graag voor onze eigen vier kinderen. Het duurde niet lang voor ik hem meenam naar mijn vorige werkgever. Dit ras is allergeenvrij, verhaart niet en je ruikt hem ook niet. Een echte allemansvriend met een heel fijn karakter. En hij heeft een hoog knuffelgehalte. Hij kan de hele dag aangeraakt worden.”
Goed voor de groep
Sinds 3 jaar werkt Noortje bij ’s Heeren Loo in Apeldoorn. Al vanaf het begin neemt ze Silke mee naar de woning waar ze werkt. “Ik heb echt het geluk dat ik een leidinggevende heb die hiervoor openstaat, die het aandurft om iets nieuws te proberen. Niet iemand die alleen maar naar de regels kijkt, maar ook kijkt naar wat is goed voor deze groep. Ze zag wat er gebeurde met de bewoners toen Silke in de ruimte was en was meteen enthousiast.”
“Er gebeurt zoveel in de eerste minuut als ik met Silke de woning binnenkom. Ik zie de mimiek van cliënten veranderen, ik voel ontspanning en hoor een zucht. Als ik merk dat iemand verdrietig is, loop ik met Silke naar hem toe. Wij mensen willen al snel weten waarom iemand verdrietig is en erover praten. Maar een hond niet. Hij zet zijn poten op de rolstoel en de cliënt legt zijn arm op de hond. Dan zie je de interactie tussen die twee en dan is het verdriet heel snel over. Ik weet dan nog steeds niet wat er aan de hand was, maar de spanning is weg. En het verdriet is geuit. Ik vind het bijzonder dat een hond dit met mensen kan doen.”
Glunderen van trots
Naast het vele knuffelen wordt er op de woning ook goed gezorgd voor Silke. Hij komt niks tekort. Cliënten mogen hem kammen of een snoepstick geven. “Je ziet iemand meteen glunderen van trots als hij mag helpen. Regelmatig neem ik een bewoner mee om de hond uit te laten. Dan neem ik twee riemen mee. Een voor mij en een voor degene die mee gaat wandelen. Zo heeft de ander echt het gevoel dat hij een hond mag uitlaten. Dat is prachtig om te zien.”
“Soms heb ik een nestje en dan neem ik de puppies mee naar het werk. Zo’n klein bolletje dat rustig op je schoot ligt, dat doet iets met een mens. Wie wordt er nou niet blij van puppies? Een hond zoekt nergens iets achter, hij is er gewoon. En dat is meestal al genoeg. Dankzij de aanwezigheid van de hond kunnen mensen met een ernstige meervoudige beperking zich toch uiten. Al is het alleen maar om even te ontspannen.”
Kwaliteit van leven
“Het is natuurlijk niet gebruikelijk om je hond mee te nemen naar je werk. Juist omdat we de ruimte hebben om het anders te doen, maakt ons werk zo mooi. Hier draait het echt om kwaliteit van leven. En dat vind ik belangrijk omdat ik werk met ouderen met ernstige meervoudige beperkingen. Dat ik mag zorgen voor deze mensen, ervoor mag zorgen dat ze nog een heel mooi laatste deel van hun leven hebben, daar doe ik het voor. Ik probeer het zo dragelijk en comfortabel mogelijk voor hen te maken. Want zij zijn enorm afhankelijk van mensen zoals ik. Ik ben blij dat ik daar met mijn hond Silke aan mag bijdragen.”
Maatje worden samen met je hond?
Wil jij met je hond op bezoek bij mensen met een beperking? Dat kan! Via het project Hond & Maatje kunnen niet alleen mensen, maar ook dieren vrijwilligerswerk bij 's Heeren Loo doen. Meld je aan voor dit bijzondere project, dan we nemen zo snel mogelijk contact met je op.