“Ik wil lekker lang meegaan”
Deze maand is het Stoptober. De maand om te stoppen met roken. Collega Eelco zette zeven weken geleden al de knop om en is nu definitief gestopt met roken. Hij werkt al ruim 15 jaar bij 's Heeren Loo Het Westerhonk en is behoorlijk ‘groen’. Buiten dat hij in zijn werk als coördinator onderhoud altijd in en met het groen op het woonzorgpark bezig is, is hij ook in zijn privéleven graag in de natuur. Hij is vaak in bossen en andere natuurgebieden te vinden met zijn vrouw Janneke en zijn kinderen. Maar al bijna 25 jaar hing er naast al dat groen een grijs wolkje om Eelco heen. Want buiten een aantal stoppogingen van anderhalf jaar, rookte hij regelmatig een shagje. Eelco: “De laatste jaren rookte ik bewust al een stuk minder, maar helemaal stoppen was lastig.”
“Ik kreeg wat last met ademhalen en het roken ging me dwarszitten. Ik was het zat. Ik wilde gezonder worden en ook aan mijn kinderen Linde en Vos het goede voorbeeld geven. Gezondheid en vitaliteit worden naarmate ik ouder word steeds belangrijker. Ik wil lekker lang meegaan en mijn kinderen groot zien worden. Ik wil eigenlijk blijven doen wat ik nu doe, zoals fietsen en wandelen bijvoorbeeld en stoppen met roken helpt daarbij.
Netje mandarijnen
Nu ik gestopt ben, eet ik heel veel mandarijnen. Soms wel een netje per dag. Buiten dat het lekker is, heb ik dan ook wat om te frunniken met m’n vingers, waar ik normaal een shagje draaide. En ik pak sneller een zak chips. Ik snoep niet en drink ook minder koffie, want daar word ik hyper van en van roken werd ik juist rustig. Ook ben ik een beetje gaan hardlopen. Ik heb eigenlijk een hekel aan sporten en heb dat nooit gedaan, maar het helpt wel om de frustratie kwijt te raken. Je bent toch een beetje gefrustreerd als je stopt met roken.
Op het werk
In de groepen die ik begeleid roken gelukkig niet zoveel cliënten. Je ziet dat er onder de jongeren steeds minder gerookt wordt. Ik denk dat een kwart van de cliënten waar ik mee werk rookt. Motiveren en zeggen dat ze moeten stoppen helpt volgens mij niet. Bij mij heeft dat nooit gewerkt in ieder geval. Ik vertel ze wel dat ik gestopt ben en dat het lastig is en niet vanzelf gaat, maar dat ik me wel beter voel. Het belangrijkste is dat ze het zelf willen.
Rookvrij
In 2030 moeten alle zorginstellingen rookvrij zijn, maar dat heeft voor mij niet meegespeeld om te stoppen met roken. Bij mij ging het echt om mijn gezondheid en vitaliteit. Ik vind het rookvrij maken van zorginstellingen goed en niet goed. Ik snap dat er in de woningen niet gerookt mag worden, maar het is best raar als je als cliënt op je eigen balkonnetje of in je tuin ineens niet meer mag roken. Dat vind ik persoonlijk wel een beetje ver gaan. Ik denk dat veel cliënten dat ook niet begrijpen. Ik zou het ook raar vinden als iemand mij ineens zou vertellen dat ik thuis niet meer mag roken. Aan de andere kant ben ik het wel eens met het rookvrij maken van de zorginstellingen. Je ziet op veel plekken ‘hangpersoneel’ staan met een grote rookwolk erom heen en je vindt overal peuken. Dat valt anderen misschien niet op, maar dat zien wij omdat we altijd met het onderhoud van het woonzorgpark bezig zijn. Ik vind het daarnaast ook niet kunnen als een begeleider achter een rolstoel loopt met een sigaret. De cliënt is namelijk afhankelijk van jou en kan niet even opzijgaan als hij last heeft van de rook.
Stoptober
Stoptober vind ik een goed initiatief wat rokers aanzet om na te denken over of ze nog wel goed bezig zijn. Het kan een extra motivatie zijn. Maar ik denk dat je sowieso moet stoppen op het moment dat het voor jou goed voelt om te stoppen, daar is geen Stoptober voor nodig. Als je dan toch plannen hebt om te stoppen, het roken je tegen gaat staan en je je fitter wil voelen, stop dan vandaag. Dan heb je in ieder geval een hoop medestoppers!”