"Ik wil lekker lang meegaan"

Eelco werkt al ruim 15 jaar bij 's Heeren Loo Het Westerhonk en is behoorlijk ‘groen’. Buiten dat hij in zijn werk als coördinator onderhoud altijd in en met het groen op het woonzorgpark bezig is, is hij ook in zijn privéleven graag in de natuur. Hij is vaak in bossen en andere natuurgebieden te vinden met zijn vrouw Janneke en zijn kinderen. Zijn vrouw organiseert zelfs wildplukwandelingen waarbij ze laat zien wat je allemaal kunt eten uit en beleven in de natuur. Dat de natuur om je heen belangrijk voor je is proberen ze ook aan hun kinderen mee te geven. Maar al bijna 25 jaar hing er naast al dat groen een grijs wolkje om Eelco heen. Want buiten een aantal stoppogingen van anderhalf jaar, rookte hij regelmatig een shagje. Eelco: “De laatste jaren rookte ik bewust al een stuk minder, maar helemaal stoppen was lastig.” Toch heeft Eelco zeven weken geleden de knop omgezet en is nu definitief gestopt met roken.

Waarom ben je gestopt met roken?

Eelco: “Ik kreeg toch wat last met ademhalen en het roken ging me dwarszitten, ik was het zat. Ik wilde gezonder worden en ook aan mijn kinderen Linde en Vos het goede voorbeeld geven. Gezondheid en vitaliteit worden naarmate ik ouder word steeds belangrijker. Ik wil lekker lang meegaan en mijn kinderen groot zien worden. Ik wil eigenlijk blijven doen wat ik nu doe, zoals fietsen en wandelen bijvoorbeeld en stoppen met roken helpt daarbij.”

Heb je een alternatief gevonden voor het roken?

Eelco: “Ik eet heel veel mandarijnen, soms wel een netje per dag. Buiten dat het lekker is, heb ik dan ook wat om te frunniken met m’n vingers, waar ik normaal een shagje draaide. En ik pak sneller een zak chips. Ik snoep niet en drink ook minder koffie, want daar word ik hyper van en van roken werd ik juist rustig, dus dat helpt niet. Ook ben ik een beetje gaan hardlopen. Ik heb eigenlijk een hekel aan sporten en heb dat nooit gedaan, maar het helpt wel om de frustratie kwijt te raken, dat is lekker. Want je bent toch een beetje gefrustreerd als je stopt met roken.”

Probeer je cliënten die roken ook te motiveren om te stoppen, nu je zelf gestopt bent?

Eelco: “In de groepen die ik begeleid roken gelukkig niet zoveel cliënten. Je ziet dat er onder de jongeren steeds minder gerookt wordt. Ik denk dat een kwart van de cliënten waar ik mee werk rookt. Motiveren en zeggen dat ze moeten stoppen helpt volgens mij niet. Bij mij heeft dat nooit gewerkt in ieder geval. Ik vertel ze wel dat ik gestopt ben en dat het lastig is en niet vanzelf gaat, maar dat ik me wel beter voel. Het belangrijkste is dat ze het zelf willen.”

In 2030 moeten alle zorginstellingen rookvrij zijn. Was dat voor jou extra reden om te stoppen en wat vind je daarvan?

Eelco: “Dat heeft niet meegespeeld, bij mij ging het echt om mijn gezondheid en vitaliteit. Ik vind het rookvrij maken van de zorginstelling goed en niet goed. Ik snap dat er in de woningen niet gerookt mag worden, maar het is best raar als je als cliënt op je eigen balkonnetje of in je tuin ineens niet meer mag roken. Dat vind ik persoonlijk wel een beetje ver gaan. Ik denk dat veel cliënten dat ook niet begrijpen. Ik zou het ook raar vinden als iemand mij ineens zou vertellen dat ik thuis niet meer mag roken. Aan de andere kant ben ik het wel eens met het rookvrij maken van de zorginstellingen. Je ziet op veel plekken ‘hangpersoneel’ staan met een grote rookwolk erom heen en je vindt overal peuken. Dat valt anderen misschien niet op, maar dat zien wij omdat we altijd met het onderhoud van het woonzorgpark bezig zijn. Ik vind het daarnaast ook niet kunnen als een begeleider achter een rolstoel loopt met een sigaret. De cliënt is namelijk afhankelijk van jou en kan niet even opzijgaan als hij last heeft van de rook.”

Wat zou jij rokers mee willen geven?

Eelco: “Eet veel mandarijnen, hahaha. Ik geloof niet dat je rokers moet vertellen dat ze moeten stoppen, maar ik kan ze wel meegeven dat ik me een stuk fitter voel nu ik gestopt ben. En met de juiste motivatie en wilskracht is het goed te doen.”

Wat vind je van Stoptober?

Eelco: “Het is een goed initiatief wat rokers aanzet om na te denken over of ze nog wel goed bezig zijn. Het kan een extra motivatie zijn. Maar ik denk dat je sowieso moet stoppen op het moment dat het voor jou goed voelt om te stoppen, daar is geen Stoptober voor nodig. Maar als je dan toch plannen hebt om te stoppen, het roken je tegen gaat staan en je je fitter wil voelen, stop dan vandaag. Dan heb je in ieder geval een hoop medestoppers!”

Gerelateerde items

Terug naar boven