"Ik wil niet herinnerd worden als de vrouw die buiten stond te stomen"

Deze maand is het Stoptober. Dé maand bij uitstek om te stoppen met roken. Collega Else, werkzaam als contentspecialist AMC, stopte ruim een week geleden met roken. Niet haar eerste poging om te stoppen, maar deze keer is ze er echt klaar mee en gemotiveerder dan ooit. "Eerst wilde ik dolgraag voor mijn zoon stoppen, maar het lukte me pas echt toen ik het ook voor mezelf wilde." Stoptober helpt haar. "Je hebt hierdoor toch het gevoel dat je het een beetje samendoet."

“Ik ben gestopt met roken omdat het slecht voor me is. Ik heb een zoon van 5 en ik wil niet dat hij me herinnert als de vrouw die buiten in weer en wind stond te stomen. Ik ben wel eerder gestopt, maar in tijden van stress greep ik toch steeds weer terug naar datgene wat me zogenaamd ontspanning moest geven, maar dat natuurlijk nooit deed.

Afhankelijk van sigaretten

Deze keer was ik er echt klaar mee. De afhankelijkheid die ik had richting de sigaretten stoorde me enorm. "Heb ik nog genoeg sigaretten?" "Heb ik straks nog tijd om te roken?" "Kan ik hier ergens roken?" Dat wilde ik niet meer. En dat is ook het eerste wat ik nu ervaar, nu ik gestopt ben. Die vrijheid. En, eerlijk is eerlijk, ik sta ook iets makkelijker op in de ochtend.

Ik heb niet echt een alternatief, maar ik merk wel dat die zak Chocotoffs net iets sneller leeg is dan normaal. Net als de koekjes, de snoepjes en de chips.

Voordat ik ging stoppen probeerde ik een vriendin ook te enthousiasmeren, maar ik geloof niet dat het me gelukt is. Ik weet ook als geen ander dat je pas kan stoppen als je écht wilt. Stoppen voor een ander werkt niet, denk ik. Tenminste, niet voor mij. Ik wilde dolgraag voor mijn zoon stoppen, maar het lukte me pas echt toen ik het ook voor mezelf wilde. Omdat ik vrij van die afhankelijkheid wilde zijn en niet meer kon ontkennen hoe slecht het voor mij, en dus ook voor hem, was. En ja, ik ben pas net gestopt, vers van de pers, dus eerst zien en dan geloven natuurlijk. Maar voorop staat dat ik strijdlustig ben en bovendien heel gemotiveerd.

Slecht

Dat de zorginstellingen vanaf 2030 rookvrij moeten zijn is voor mij geen extra reden om te stoppen. Ik bedoel; als een roker zo zou nadenken over de toekomst, dan zou hij of zij in de eerste plaats al niet roken denk ik. Ik vind het overigens wel een goede ontwikkeling. We weten uiteindelijk allemaal hoe slecht roken is. Voor jezelf én voor je omgeving.

Stoppen met roken blijft hoe dan ook lastig en niet leuk. Ik durf te beweren dat ik van elke sigaret heb genoten. Maar uiteindelijk is het toch een vorm van zelfmedelijden. Van even ontsnappen aan een situatie of aan een gevoel. En dat levert niks op, behalve een vieze adem en een lege portemonnee

Stoptober

Ik vind Stoptober een heel goed initiatief. Voor mensen zoals ik is het een extra motivatie om écht te stoppen. Want je hebt hierdoor toch het gevoel dat je het een beetje samendoet. En als je ook maar een heel piepklein beetje competitief bent aangelegd zoals ik, dan wil je echt niet de eerste zijn die terugvalt. En dan ben je, voor je het weet, ineens gewoon niet meer afhankelijk van die sigaretten. Maar wel een beetje van Chocotoffs..."