"Ik wilde graag beter werk hebben"

We maken kennis aan de lange tafel bij TechnoVision, een service- en reparatiebedrijf met een lange staat van dienst in Ermelo en omgeving. Mede-eigenaar Michaël van Dijk, jobcoach Arie van der Voort van 's Heeren Loo en Casper Hendriksen (28). Casper werkt sinds september 2020 bij TechnoVision. Zo gewoon als dat klinkt, is het niet helemaal.

Wensen uitspreken

Op het woonzorgpark van ’s Heeren Loo in Ermelo deed Casper ervaring op bij Media Omroep VED, Parkwinkel Attent en het Recycle Atelier. Bij de laatste leert Arie hem kennen. Hij helpt Casper met de stap naar werk buiten het woonzorgpark. “Ik wilde graag beter werk hebben, dat bij me past”, zegt Casper. Elektrotechniek is zijn ding: “Ik ben van mezelf heel handig met computers. Ik heb bij het Recycle Atelier ook al eens een oude computer van de gemeente omgebouwd tot een gamecomputer.”

“Wat Casper goed doet, is zijn wensen uitspreken. Hij stelt vragen. Dat is belangrijk als je jezelf wilt ontwikkelen”, aldus Arie. “We zijn nog steeds aan het ontdekken waar zijn mogelijkheden liggen. Het specialisme van TechnoVision en de interesse van Casper leken mij een goede match.”

“Casper erbij, dat gaat wel wat worden”

Michaël heeft ervaring met jongens als Casper. “Ik zit al 15 jaar in het vak en we komen veel op 's Heeren Loo. En in mijn jeugd groeide ik er mee op, mijn ouders namen in de weekenden een jongere in huis op. Toen de vraag van Arie kwam of er een plekje was, waren we net verhuisd en nog te druk. Maar toen alles in rustiger vaarwater kwam, iedereen weer goed zijn plek had gevonden, dachten we: Casper erbij, dat gaat wel wat worden.”

Casper werkt nu op dagbestedingsbasis bij TechnoVision. “Ik loop mee met Michaël en Matthijs buiten, leren en meehelpen. En ik ben hier veel bezig met spullen repareren en nakijken. Ik maak bijvoorbeeld drogers schoon, die haal ik dan helemaal uit elkaar. Het gaat wel tijd nodig hebben, dat alles erin zit. Het is best veel.”

Loopt het voor TechnoVision zoals verwacht? “Casper kon al wel sleutelen toen hij binnenkwam. Dat was een pluspunt, hij is zeker niet onhandig. Daardoor word je enthousiast. Als je dan komt met informatie, moeten we soms even terug. Casper weet ook dat hij me mag afremmen als ik door mijn enthousiasme teveel van hem vraag. Het is voor mij ook nog een leerproces, maar ik denk dat we een goede combinatie zijn.”

Onderzoeken waar Casper's plafond ligt

Casper noemt als voorbeeld het werken met de multimeter. “Met de multimeter kun je waardes opmeten in een apparaat. Bepaalde waardes zeggen dan of het kapot is of niet.” Michaël: “Dat leg je goed uit. Wat is een kortsluiting en wanneer meet je dat er iets kapot is? Dat zijn twee dingen die je met hetzelfde meetinstrument kunt meten. Dat is nog wel eens verwarrend.”

Er zijn zeker ook klussen waar hij al goed in is. Bijvoorbeeld het onderhoud van de warmtepompdrogers van 's Heeren Loo. Een droger moet daarvoor compleet uit en weer in elkaar. Michaël: “Hij doet dat nu volledig zelfstandig. Ik heb hem de tip gegeven om vooral foto's te maken, gewoon met de mobiel, zodat je altijd even terug kan kijken. Casper is een enorme hulp als we met apparaten aan de slag zijn. We kunnen gewoon meer op een ochtend doen.” Hij ziet ook de uitdagingen. “Nu orden ik het werk voor hem. Nog wat meer groeien in zelfstandigheid zou mooi zijn.”

Arie vult aan: “Ze waren hier meteen enthousiast over Casper vanwege het niveau waarop hij binnenkwam. En nu heel realistisch dat het leerproces in wat kleinere stappen gaat. Hij maakt stappen, er zit nog steeds progressie in. Mooi dat dit bedrijf wil helpen om te onderzoeken waar Casper's plafond ligt. En soms is Casper een mooie aanvulling op de expertise hier, bijvoorbeeld bij het installeren van een tv. Hij heeft ook al eens een storing opgelost met het pinapparaat, of de printer. Hij leert hier een hoop, maar hij voegt ook wat toe.”

“We nemen gewoon kleine stappen en kijken hoever we komen”

De inzet van Casper wordt ook door klanten gewaardeerd. Michaël vertelt trots over een telefoontje: “Ik heb een inbouwkoelkast geplaatst met Casper. Een week later belde de klant, omdat hij toch graag wilde zeggen dat hij er zo'n warm gevoel aan had overgehouden, dat ons bedrijf mensen als Casper een kans geeft. Hij zei letterlijk: ‘dankzij bedrijven als TechnoVision is er hoop op een betere wereld’. Dat was toch even mooi.”

Een tip aan andere bedrijven, die overwegen om ook iemand als Casper aan het werk te hebben? “Laat iemand in zijn waarde. En geef het gewoon een kans.” Casper heeft tips voor mensen die net als hij ander werk zoeken: “Doe je best. Soms zijn dingen lastig. Maar pak je kans. Het is zonde als je meer kunt, maar je doet het niet.” Arie benoemt het nog een keer: “Je droom, die willen we graag weten. Zoals Casper die graag nog een keer zijn rijbewijs wil halen. Je reis ernaartoe, dát is het doel. We nemen gewoon kleine stappen en kijken hoever we komen.”

Gerelateerde items

Terug naar boven