In kleine stappen leren op jezelf wonen

Welkom in ons huis in de dorpskern Monster waar we jongeren met een lichte verstandelijke beperking ondersteunen naar een zo zelfstandig mogelijk bestaan. “Zij woonden tot nu toe in groepswoningen waarna zij doorstroomden naar een trainingswoning. Maar voor een aantal blijkt die stap te groot,” zegt begeleidster Susanne (33), “daarom is er nu een tussenstap.”

Training

Jongeren zoals Stefano (19) worden niet alleen getraind in praktische vaardigheden zoals wassen, koken, schoonmaken maar ook in sociale vaardigheden. “Op woonzorgpark Het Westerhonk doen we boodschappen bij de Spar, waar alles is ingericht op cliënten. In het dorp fietsen we vaak even naar Hoogvliet. Zij leren hoe je boodschappen doet in zo’n grote winkel. Dus wat doe je als je wordt aangesproken door iemand of hoe reken je af bij de kassière,” vervolgt Susanne.

Woonwijk

“We hebben bewust gekozen voor een huis in een woonwijk. Ze kunnen bijvoorbeeld naar een huisarts in de buurt in plaats van de AVG-arts op Het Westerhonk.” Door hun ontwikkeling in een ‘normale’ setting, kunnen zij de aangeleerde vaardigheden ook gemakkelijker toepassen. De begeleiding in deze woning duurt minimaal zes maanden tot maximaal twee jaar. “Daarna groeien zij door naar de trainingswoning,” besluit Susanne, “er is dus een betere opbouw in kleinere stappen. Zo bouwen de jongeren meer succeservaringen op. Dat is echt super om te zien!”

Kamer vrij

Wil jij zoals Stefano leren om op jezelf te wonen? Of ken je iemand? Leuk, want er zijn nog een paar kamers vrij. Bel 088 - 036 40 30 of mail klantcontact.monster@sheerenloo.nlGerelateerde items

Terug naar boven