“Inclusie brengt mensen dichterbij elkaar"

Grasmaaien, het inrichten van vakantiehuisjes en het brengen van linnen naar de gasten. Werknemers met een verstandelijke beperking krijgen bij Roompot de kans om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Zij helpen bij diverse onderhoudswerkzaamheden. Bert Bloem, general manager bij het Roompot park Hof Domburg, is trots als hij ziet hoe mooi het vakantiepark erbij ligt dankzij de extra hulp. Hij is een groot voorstander van meer diversiteit op de werkvloer. “Meer inclusie brengt mensen dichterbij elkaar. We gaan we elkaars talenten meer waarderen.”

Bert: “Een paar jaar geleden kwamen we in contact met ’s Heeren Loo en zijn we gestart met een samenwerking op Hof Domburg. Dat ging zo goed dat dit vorig jaar is uitgebreid naar nog twee parken van ons in Zeeland. Inmiddels werken er verschillende teams bij ons op de parken. Daar zijn we enorm trots op. We zijn ontzettend blij met de extra en goede hulp. De cliëntmedewerkers zijn bij ons echt onderdeel van het team. Zij mogen net als alle andere collega’s buiten werktijd gebruik maken van de faciliteiten van het park zoals het zwembad, ontvangen ze een kerstpakket en gaan mee met teamuitjes. Dat vinden wij belangrijk.

Begeleider Wendell is degene die alles in goede banen leidt. Hij maakt afspraken met de cliëntmedewerkers, zorgt voor een weekplanning en helpt ons bij de communicatie. En hij zorgt ervoor dat iedereen de juiste certificaten kan halen voor bijvoorbeeld technische werkzaamheden. Het is ontzettend fijn om iemand als Wendell bij je team te hebben.

Ontwikkeling stimuleren

De een houdt van verven, de ander juist van grasmaaien. En weer een ander wordt blij van het contact met onze gasten. Zelf kijk ik altijd naar wat iemand kan en leuk vindt om te doen. Het komt ook wel eens voor dat iemand graag iets wil doen, wat op een bepaald park niet wordt gefaciliteerd. Zoals helpen bij de bowlingbaan of het zwembad. Dan zoeken we naar een park waar dit wel mogelijk is en kijken we of diegene daar kan werken. Ons doel is mensen om zoveel mogelijk te stimuleren in hun ontwikkeling.

Wat ik zelf het mooiste vind is als er contact is met gasten. Een van de werkzaamheden is bijvoorbeeld het brengen van het linnen naar de huisjes. Ik vind het mooi om te zien dat ze een praatje maken met de gasten. Het brengt mensen dichterbij elkaar. Een van de cliëntmedewerkers vertelde laatst dat hij zo blij werd van een gesprek met een van onze gasten. Dat gaf mij zelf ook positieve energie. Dat is wat er gebeurt. Het is een aanstekelijk gevoel.

(tekst gaat verder onder de foto)

Groeien als mens

Wanneer ik zie dat mensen zich ontwikkelen, maakt mij dat enorm trots. Ze leren eigen beslissingen te maken, voelen zich verantwoordelijk en zijn minder timide. Ze groeien niet alleen in hun werk, maar ook als mens. Dat vind ik mooi. Zelf heb ik geleerd om wat meer tevreden te zijn met kleine dingen. Als ik iemand enthousiast hoor vertellen dat hij heeft geleerd hoe hij de grasmaaier moet bedienen, dan word ik daar zelf ook enthousiast van. Dat doet iets met je. Wij zien zoiets normaal gesproken als iets kleins, maar voor hen is het een grote ontwikkeling.

Inclusie stimuleren

Iedereen mag zijn zoals hij is als mens. Zoals hij geboren is. Dat probeer ik ook mee te geven aan mijn eigen kinderen. Kinderen hebben al gauw een mening over anderen, dat probeer ik nu bewust te corrigeren. Dat je altijd respect voor elkaar hebt en kijkt naar wat iemand wel kan. Uiterlijk en achtergrond zijn niet belangrijk. Ik hoop dat meer werkgevers inclusie op de werkvloer gaan stimuleren. Iedereen verdient een kans om mee te doen aan de maatschappij. Je zal zien dat je positief verrast wordt door al het talent dat er rondloopt.”

Inclusie op de werkvloer

Iedereen verdient #gelijkekansen op de arbeidsmarkt. Ook mensen met een (verstandelijke) beperking. 

= jouw organisatie klaar voor meer inclusie? Neem contact op met onze jobcoaches.

Neem contact op

Gerelateerde items