Inclusief Kabouterpad De Hartenberg geopend

Woensdag 11 oktober werd met veel enthousiasme het eerste inclusieve kabouterpad van Nederland geopend. Dit prachtige pad slingert door een deel van woonzorgpark De Hartenberg te Wekerom, een zorglocatie voor mensen met een verstandelijke beperking.

Het kabouterpad van ongeveer 900 meter lang is volledig rolstoeltoegankelijk en tot stand gekomen dankzij de hulp van verschillende cliënten van 's Heeren Loo, mensen met een verstandelijke beperking. Zo hebben zij op verschillende dagbestedingslocaties kleurrijk beschilderde kabouterpalen, huisjes en attributen gemaakt die het pad sieren. Bovendien vertellen borden onderweg het verhaal van Guusje, een kabouter met een beperking.

Tijdens de officiële opening knipten Edith Roseboom, cliënt van de dagbestedingslocatie de Restore, samen met Saskia Emmerik, regiodirecteur bij 's Heeren Loo, en Karin Bijl, Wethouder inclusie bij de Gemeente Ede het lint door. Hierna betraden de leerlingen van groep één van de Ericaschool uit Otterlo het pad.

Het kabouterpad is meer dan alleen een wandelroute; het biedt een interactieve ervaring. Bezoekers kunnen aan het begin van hun avontuur tegen een kleine vergoeding een knapzak ophalen bij het theehuis. Hierin vinden ze diverse opdrachten en attributen, zoals een lintje waarmee ze hun benen voor een opdracht kunnen verbinden en spiegeltjes om zichzelf met anderen te vergelijken.

De docent van de Ericaschool merkte op: "Het pad is prachtig aangelegd en de opdrachten zijn heel vermakelijk. Deze opdrachten voegen een extra dimensie toe aan de wandeling. Door het verhaal van Guusje en de opdrachten kunnen kinderen op een toegankelijke manier begrijpen hoe het is om te leven met een beperking. Ze leren dat iedereen anders is en dat dat zelfs leuk is."

Het idee voor dit inclusieve kabouterpad is ontstaan vanuit de wens om mensen met en zonder beperking op een laagdrempelige manier dichter bij elkaar te brengen. Dit bijzondere initiatief is mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de Gemeente Ede.

Sanne Polak, coördinator innovatie bij ’s Heeren Loo: "We wilden graag iets ontwikkelen waardoor het bezoeken van woonzorgpark De Hartenberg nog aantrekkelijker wordt. Met dit kabouterpad kunnen we mensen van buitenaf echt iets leuks bieden. Het zou geweldig zijn als we mensen met dit pad kunnen laten zien hoe mooi het is om in de zorg te werken, en hen inspireren om bij 's Heeren Loo vrijwilligerswerk te doen of zorgbegeleider te worden."

Openingstijden


Kabouterpad de Hartenberg is het hele jaar door gratis toegankelijk voor het publiek. Bezoekers kunnen op woensdagen van 13.30 tot 17:00 uur en in het weekend, zaterdag en zondag, van 11:00 tot 17:00 uur voor slechts €2,- een knapzak met leuke opdrachten ophalen bij Theehuis de Roek in Wekerom.