Inclusieve Europees Parlementsverkiezing bij 's Heeren Loo Noord-Holland

6 juni waren de verkiezingen voor het Europees Parlement. Beide regiokantoren van 's Heeren Loo Noord-Holland openden hun deuren als inclusief stembureau: een stembureau dat toegankelijk is voor mensen met een beperking. Daarnaast waren enkele cliënten actief betrokken bij het stembureau. Kiezers die naar 't Skagerrak of Het Blok kwamen, werden namelijk begeleid door stembureauleden van de gemeenten én door cliënten die deel uitmaakten van het zogeheten prokkelduo. Zo ook door cliënt Kevin, voorzitter van de regionale cliëntenraad van Den Helder. Hoe dat was? “Weer eens wat anders", aldus Kevin.

De buitenwereld naar binnen

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen november was 't Skagerrak voor het eerst geopend als inclusief stembureau. Dat was een initiatief van cliënt Silvester, voorzitter van de regionale cliëntenraad van Noordwest-Nederland. Hij vertelde destijds: "Ik vind het belangrijk dat mensen in de buurt kennismaken met 's Heeren Loo en een beter beeld krijgen van wat wij hier samen doen.” Dat werkte zo goed dat strategisch beleidsadviseur Miriam Steegers zich inspande om het inclusieve stembureau ook naar woonzorgpark Noorderhaven te halen. Met succes!

Een inclusief stembureau helpt een inclusieve samenleving

Deze verkiezingen voor het Europees Parlement had 's Heeren Loo dus twee inclusieve stembureaus. Stembureaus die toegankelijk zijn voor mensen met een beperking zijn niet vanzelfsprekend, maar erg belangrijk. Ze betrekken mensen met een beperking bij het democratisch proces, verlagen de drempel voor hen om te stemmen én verbreden de blik van de omgeving. Dat laatste beaamde ook Tessa Augustijn, wethouder inclusie bij gemeente Den Helder, die stemde op Het Blok. “Een inclusief stembureau draagt bij aan een inclusieve samenleving. Ik vind het heel belangrijk dat we dit hebben.”

Prokkelduo's begeleidden kiezers

Kiezers werden ‘s middags begeleid door stembureauleden van de gemeenten en door een prokkelduo. Dit duo bestaat uit een vrijwilliger met en een vrijwilliger zonder verstandelijke beperking. In Schagen werden kiezers begeleid door cliënten Silvester, Mariska, Onur (in shifts) en begeleider in opleiding Kai. In Den Helder werden de stempassen gecontroleerd door cliënt Kevin en Merel, assistent zorgbemiddeling. Kevin blikt terug: “Ik wilde stemmen helpen tellen, dus het was een lange dag. De opkomst op Noorderhaven was volgens de ervaringsdeskundigen niet groot. Ik vond het zelf wel een grote opkomst – zeker voor een eerste keer. Al met al heb ik genoten van de dag. Als het aan mij ligt blijft Noorderhaven een inclusief stembureau!”

In het nieuws

Tijdens de verkiezingsdag kwam een journalist van het Noordhollands Dagblad, regio Noordkop, langs om een stukje van ons verhaal in een krantenartikel te verwerken. Heb je artikel nog niet gelezen? Klik hier!