Indrukwekkende herdenking van ontruiming Apeldoornsche Bosch

Apeldoornsche Bosch: foto Rob Voss

Een verschrikkelijke gebeurtenis, precies 80 jaar geleden. In de nacht van 21 op 22 januari 1943 ontruimde de Duitse bezetter de joodse psychiatrische zorginstelling Het Apeldoornsche Bosch. Ruim 1400 patiënten en een groot deel van de medewerkers worden op transport gesteld naar Auschwitz. Niemand heeft het overleefd.

De slachtoffers werden maandag 23 januari herdacht in Het Vierhuis, op het terrein van woonzorgpark Groot Schuylenburg. In twee uur tijd werden hier de 1412 namen en leeftijden van de omgekomen patiënten voorgelezen. ‘Het is en blijft ongelofelijk welke wreedheid en kwaadaardigheden toen hebben plaats gevonden’, vertelt Theo de Korte van Herinneringscentrum het Apeldoornsche Bosch.

Foto boven: Rob Voss

Foto: Rob Voss
Foto: Rob Voss

In de middag was er een herdenking in basisschool de Prinsenhof. Onder andere Job Cohen, Jitzak Elzas, Johan Kruithof en burgemeester Ton Heerts hielden hier een toespraak. Daarna een gezamenlijke wandeling naar het monument in het Prinsenpark. Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven waren ook in Apeldoorn om de slachtoffers te herdenken. Bas Jansen, regiodirecteur van ’s Heeren Loo Apeldoorn heeft samen met de leden van de cliëntenraad een krans gelegd namens ’s Heeren Loo.

Foto: Jermain van der Meulen
Foto: Bea Drost